Projektet San – Sápmi. På bild: Gakemotho Satau, Maitseo Bolaane, Frida Johansson, Susanne Sundström, Xgaiga Qhomatca och Xoo Stella Bob. Foto: Moa Sandström/CeSam

Projektet San – Sápmi. På bild: Gakemotho Satau, Maitseo Bolaane, Frida Johansson, Susanne Sundström, Xgaiga Qhomatca och Xoo Stella Bob. Foto: Moa Sandström/CeSam 

San – Sápmi

Vad kan den samiska kulturen och den botswanska sankulturen lära av varandra? I veckan möts representanter för de två ursprungsbefolkningarna under Umeå2014. I helgen resulterar det i seminarium och konserter i Umeå och Stockholm.

Musiker, dansare och berättare från sanfolket i Botswana möter arkeologer och samiska musiker och berättare i Umeå.

Samarbete i workshoppar

Projektet, som genomförs med ekonomiskt stöd från Musikverket, är ett samarbete som pågår nu i veckan under Umeå2014. Det innefattar skolbesök och workshoppar där syftet är att utbyta konstnärliga, känslomässiga och akademiska erfarenheter.

Seminarium och konserter

I helgen kommer det att mynna ut i ett seminarium och konserter i Umeå och Stockholm. Fredag den 21 februari ges ett seminarium i Umeå Folkets Hus och en konsert på Norrlandsoperan. Lördag den 22 februari efterföljs det av samtal och konsert i Umeå Folkets Hus. Konserterna och seminariet är programpunkter under Folk- och världsmusikgalan i Umeå och under festivalen UmeFolk.

Söndag den 23 februari avslutas besöket med ett föredrag om projektet och en spelning på Etnografiska museet i Stockholm.

Läs mer om helgens program för San – Sápmi i Umeå!

Avslutning i Botswana

Projektets andra fas utspelar sig i Botswana i augusti. Här kommer deltagarna att fördjupa samarbetet och ge en avslutningskonsert på Kuru Dance Festival i västra Botswana.

Förhoppningen med projektet är att en djupare förståelse och kunskap om den egna och varandras kulturer ska leda till ett rikare konstnärligt uttryck.

Fakta om projektet

  • Namn: Utbytesprojekt Botswana–Sverige/Sápmi
  • Projektägare: Norrlandsoperan
  • Projektstöd från Musikverket: 282 000 kr i ansökningsomgång 2013:2

Läs om fler kulturhuvudstadsprojekt med stöd från Musikverket

Mer om Musikverkets projektstöd

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.