Foto: Doug Wheller/Flickr (CC) 

Vatten blir scenkonst

Vad händer när en nutida kompositör, en jazzsångare, en modern dansare, en videokonstnär, en instrumentskapare, en ljusdesigner och musiker förs samman kring temat vatten?

I den knappt en timme långa föreställningen One Water är vattnet ständigt närvarande. Fokus skiftar mellan liveinstrument, electronica, röst, rörelse, ett nyskapat vatteninstrument och rörlig bild.

Annika Cleo Hultman, kompositör och artist, driver det tvärkonstnärliga samarbetet tillsammans med kompositören Jonas Asplund. Projekt är internationellt med medverkande från Sverige, Finland och England och har fått ekonomiskt stöd från Musikverket.

Vad är målet?

– Att inte bara upplysa om vattnets betydelse, utan även att beröra. Vi vill ge en upplevelse samtidigt som vi förmedlar kunskap. Att förena huvud med hjärta helt enkelt, genom en föreställning med konst, musik och dans, kombinerad med workshoppar och föreläsningar.

Vad har du lärt dig av samarbetet?

– Hur fantastiskt kreativt det blir när olika genrer möter varandra. Flera olika konstformer ingår i projektet, som modern dans, ljusdesign, videokonst och musik. Nutida musik möts med elektronika, jazz och singer/songwriter. Hela projektet är dessutom ett möte mellan konst och vetenskap.

Är det något som inte har gått som du hade tänkt dig?

– Massor! Vår dansare fick förhinder och sedan gick vatteninstrumentets prototyp sönder. Vi har fått tänka om flera gånger under projektets gång. Det har gett oss tid att inkludera fler samarbetspartners och arbeta fram föreläsningar och workshoppar. Så i slutändan blev allt faktiskt bättre tack vare alla förhinder.

One Water i Piteå

I slutet av oktober 2013 spelas One Water på studio Acusticum i Piteå. Stadens alla åttondeklassare kommer att se föreställningen. Det blir även en föreställning med föreläsning och workshop för allmänheten den 23 oktober klockan 19.

  • Fakta om projektet
  • Namn: One Water på turné
  • Projektägare: Jonas Asplund
  • Projektstöd från Musikverket: 300 000 i ansökningsomgång 2012:4

Mer om Musikverkets projektstöd

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.