Jazz

Svenskt visarkivs jazzsamlingar syftar till att ge en så komplett bild som möjligt av den svenska jazzmusikens historia och utveckling. Det sker i första hand genom att samla in, bevara, tillhandahålla material och sprida kunskap kring den svenska jazzens historia och utveckling.

I jazzsamlingarna

Svenskt visarkivs jazzsamlingar ger en unik inblick i musik- och kulturhistorien. I samlingen ingår tusentals arrangemang och noter, mängder av skivor, böcker, tidskrifter, filmer, affischer och klippböcker. Här finns även unika intervjuer med svenska och utländska storstjärnor, outgivna musikinspelningar samt allehanda objekt som sammantaget bidrar till att ge en helhetsbild av den svenska jazzens utveckling. Den omfattande fotografisamlingen innehåller bilder från flera decennier av framstående fotografer som Christer Landergren och Paul G. Deker.

Samlingarna bygger till stor del på donationer från musiker och personer relaterade till jazzscenen i Sverige. Bland de många som har donerat material märks såväl världskända artister som lokala förmågor. Ett urval av dessa är Staffan Abeleen, musiker och orkesterledare, Alice Babs, artist och jazzsångerska, Arne Domnérus, musiker och orkesterledare, Berndt Egerbladh, musiker och kompositör, Thore Ehrling, orkesterledare, producenterna Jan Bruér, Göran Freese och Gunnar Lindqvist, Charlie Norman, musiker och orkesterledare, Folke Rabe, musiker och kompositör, Povel Ramel, artist och sångare, Lars Sjösten, musiker och kompositör, Per-Henrik Wallin, musiker och kompositör, samt Putte Wickman, musiker och orkesterledare.

Läs om jazzsamlingarnas historia

Från rökiga klubbar till musikens finrum

Jazzen är en av de mest inflytelserika musikformerna från 1900-talet såväl i Sverige som internationellt. Jazzen var en dansmusik som ungdomarna älskade och vuxengenerationen förfasades över i början av 1900-talet. Senare blev den också en lyssningsmusik med högre komplexitet och konstnärliga ambitioner. Gränserna mellan jazzen och andra populärmusikformer, exempelvis schlager, är i många fall suddiga – influenser från jazzmusik fanns i många genrer och jazzmusikerna spelar i olika sammanhang.

Musik, fotografier, nätverk

Mer jazz från Musikverket

Jazz i Sverige-serien gavs ut mellan 1972 och 2010. Foto: Jonas André

Jazz i Sverige – antologin är här

Experimentellt, lekfullt och nyskapande. Caprice Records nya antologi samlar det bästa inom svensk jazz från fyra decennier.

Tune-Up Järva

Tune-Up Järva

Örjan Hultén Trio bjuder in till musikaliska möten med musiker från hela världen bosatta runt Järvafältet. Lyssna på resultatet.

Ebba Thörn Septett

Ebba Thörn Septett gästar biblioteket

Fredag den 27 november intas Musik- och teaterbiblioteket i Stockholm av inte mindre än sju jazzmusiker. Välkomna på after work-konsert med Ebba Thörn Septett.

Jazzkvintetten Oddjob. Foto: Klara G

Oddjob gör jazz av vallåtar och lockrop

Oddjob vänder sig bakåt i tiden för att blicka framåt på skivan Folk. Här är sju nya låtar som alla är inspirerade av Caprice-klassikern Lockrop och Vallåtar.