Jazz

Svenskt visarkivs jazzsamlingar syftar till att ge en så komplett bild som möjligt av den svenska jazzmusikens historia och utveckling. Det sker i första hand genom att samla in, bevara, tillhandahålla material och sprida kunskap kring den svenska jazzens historia och utveckling.

I jazzsamlingarna

Svenskt visarkivs jazzsamlingar ger en unik inblick i musik- och kulturhistorien. I samlingen ingår tusentals arrangemang och noter, mängder av skivor, böcker, tidskrifter, filmer, affischer och klippböcker. Här finns även unika intervjuer med svenska och utländska storstjärnor, outgivna musikinspelningar samt allehanda objekt som sammantaget bidrar till att ge en helhetsbild av den svenska jazzens utveckling. Den omfattande fotografisamlingen innehåller bilder från flera decennier av framstående fotografer som Christer Landergren och Paul G. Deker.

Samlingarna bygger till stor del på donationer från musiker och personer relaterade till jazzscenen i Sverige. Bland de många som har donerat material märks såväl världskända artister som lokala förmågor. Ett urval av dessa är Staffan Abeleen, musiker och orkesterledare, Alice Babs, artist och jazzsångerska, Arne Domnérus, musiker och orkesterledare, Berndt Egerbladh, musiker och kompositör, Thore Ehrling, orkesterledare, producenterna Jan Bruér, Göran Freese och Gunnar Lindqvist, Charlie Norman, musiker och orkesterledare, Folke Rabe, musiker och kompositör, Povel Ramel, artist och sångare, Lars Sjösten, musiker och kompositör, Per-Henrik Wallin, musiker och kompositör, samt Putte Wickman, musiker och orkesterledare.

Läs om jazzsamlingarnas historia

Från rökiga klubbar till musikens finrum

Jazzen är en av de mest inflytelserika musikformerna från 1900-talet såväl i Sverige som internationellt. Jazzen var en dansmusik som ungdomarna älskade och vuxengenerationen förfasades över i början av 1900-talet. Senare blev den också en lyssningsmusik med högre komplexitet och konstnärliga ambitioner. Gränserna mellan jazzen och andra populärmusikformer, exempelvis schlager, är i många fall suddiga – influenser från jazzmusik fanns i många genrer och jazzmusikerna spelar i olika sammanhang.

Musik, fotografier, nätverk

Svensk Jazzhistoria – skivserie som speglar svensk jazz från sju decennier. Ett samarbete mellan Svenskt visarkiv och Caprice Records.

Fotosamlingen – över 12 000 jazzfotografier

Svensk Jazz – en röst för hela det svenska jazzlivet

Mer jazz från Musikverket

Ladies Got The Blues är ett av banden som spelar på Women in Jazz. Foto: Anna Janerås

Women In Jazz intar Göteborg

Den 1–3 oktober arrangeras den första svenska upplagan av Women In Jazz Festival i Göteborg. Festivalen består av konserter, seminarier och möten med syfte att utmana normer och maktstrukturer i musiklivet.

Oddjob omvandlar folkmusik till jazz på nya skivan Folk (Caprice Records).

Oddjob gör jazz av vallåtar och lockrop

Unika arkivinspelningar har inspirerat ett av Sveriges främsta jazzband till att tänka nytt. Den 16 oktober släpps Oddjobs nya skiva Folk på Caprice Records.

Monica Zetterlund 1968. Foto: Christer Landergren

Svenskt jazzfoto i världsklass på Visarkivet

Under fyrtio år skildrade Christer Landergren den svenska jazzscenen och gästande storstjärnor. I samarbete med Stockholm Jazz Festival bjuder Visarkivet på en tidsresa till 1960-talet.

Ornette Coleman Trio på Gyllene Cirkeln hösten 1965. Foto: Christer Landergren

En kväll kring musikern Ornette Coleman

Den banbrytande jazzmusikern Ornette Coleman gick bort tidigare i år. Den 13 oktober uppmärksammar Svenskt visarkiv hans musikaliska gärning på Stockholm Jazz Festival.