Elektronmusikstudion, EMS

Elektronmusikstudion EMS erbjuder studior åt professionella tonsättare och ljudkonstnärer inom den elektroakustiska musiken och ljudkonsten, och håller kurser för den som vill lära sig att skapa musik inom konstområdet. Studiorna har öppet dygnet runt, året om. EMS har utgjort navet för elektroakustisk musik och ljudkonst i Sverige sedan starten 1964.

Information på svenskt teckenspråk
Information på lättläst svenska

I studiorna på EMS

Elektronmusikstudion, EMS, är ett nationellt center för elektroakustisk musik och ljudkonst. Studiorna är belägna på Söder Mälarstrand i Stockholm och hit kommer årligen något hundratal svenska tonsättare och ljudkonstnärer för att skapa musik. Varje år gästas EMS också av ett stort antal internationella tonsättare från olika delar av världen. Den som vill arbeta i studiorna behöver antingen först gå EMS introduktionskurser och därefter ansöka om att bli studioanvändare, eller ha dokumenterad professionell erfarenhet av elektroakustisk komposition och därigenom ansöka om att bli studioanvändare. EMS användare har tillgång till studiorna dygnet runt, året om.

EMS engelska webbplats

Kursanmälan och mer information hittar du på EMS engelska webbplats

Fördjupa dig i EMS historia

Historien om Elektronmusikstudion är en historia om såväl estetiska som kulturpolitiska slitningar, en historia som har blivit föremål för forskning. Sanne Krogh Groth, tidigare biträdande professor vid Roskildes universitet, har utifrån sin avhandling om EMS skrivit boken Politics and Aesthetics in Electronic Music, A Study of EMS – Elektronmusikstudion Stockholm 1964–79 (Kehrer Verlag). 

Mer information och intervju med Sanne Krogh Groth

Video: tidsresa till EMS barndom

Mer om EMS historia i förteckningen över EMS arkiv

EMS från 1960-talet och framåt

EMS har utgjort navet för elektroakustisk musik och ljudkonst i Sverige sedan starten 1964. Sverige var tidigt ute med att inrätta ett nationellt center för elektroakustisk musik. EMS bildades som en del av Sveriges Radio efter ett effektivt och mångårigt lobbyarbete av en grupp svenska, experimentella tonsättare. En av dessa var Knut Wiggen, som blev EMS första studiochef. Wiggen förblev chef fram till 1975. 

Tekniken i studion var världsledande och lockade tonsättare från många länder. Än i dag har EMS en omfattande internationell verksamhet med ett stort antal internationella gästtonsättare per år.

Sveriges Radio avsade sig huvudmannaskapet för EMS 1969. EMS blev då en statligt finansierad stiftelse. 1985 flyttade studion in i sina nuvarande, specialdesignade lokaler på Söder Mälarstrand i Stockholm. Sedan 2011 är EMS en del av Musikverket.

Så firade EMS 50-årsjubileet 2014