FN-flagga svajar i vinden. Foto: sbakshi/Flickr (CC)

Foto: sbakshi/Flickr (CC) 

FN-rapport om konstnärliga rättigheter

FN:s råd för mänskliga rättigheter granskar för första gången konstnärliga rättigheter världen över. Den första rapporten har nyligen publicerats.

Granskningen, som är den första i sitt slag, är världsomfattande och kommer att pågå under fyra år. Syftet är att undersöka hur konstnärliga rättigheter påverkas av juridiska, religiösa, politiska och ekonomiska faktorer. I rapporten beskrivs artisters situation världen över, de belyser problem och presenterar rekommendationer.

Råd från experter

Till utredningen har ett expertråd inrättats för att diskutera frågorna. Rådet består av 18 sakkunniga från världen över. Sverige företräds av kompositören Alfons Karabuda, ordförande i föreningen SKAP och medlem i Musikverkets konstnärliga råd.

Censur och upphovsrätt

Rapporten tar bland annat upp problematiken kring censur och hur den hotar yttrandefrihet och förhindrar konstnärlig kreativitet på vissa håll i världen. En annan viktig punkt handlar om upphovsrätt, till exempel musikskapares rätt till ersättning och inflytande över vilka sammanhang deras egna verk används i.

Läs vidare

Du kan läsa mer om arbetet med konstnärliga rättigheter på FN:s hemsida. Där finns också Report of the Special Rapporteur in the field of cultural rights i sin helhet.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.