ISPA-kongressen hålls bland annat på Malmö Live. Foto: Carl Jonsson

ISPA-kongressen hålls bland annat på Malmö Live. Foto: Carl Jonsson 

Dags för ISPA i Malmö

ISPA, International Society for Performing Arts, håller kongress i Malmö och Köpenhamn 25–30 maj. Musikverket finns på plats hela veckan och medverkar på flera plan.

Det globala scenkonstnätverket ISPA samlar medlemmar från hela världen, däribland Musikverket. I år är första gången på länge som ISPA:s kongress kommer till Norden, närmare bestämt till Malmö och Köpenhamn den 25–30 maj.

Medlemmar från drygt 50 länder samlas för att diskutera aktuella frågor inom scenkonsten, för att nätverka, utbyta erfarenheter och för att träffa framtida samarbetsparter. Kongressen är öppen för alla som är verksamma inom scenkonstområdet, även de som inte är medlemmar i ISPA.

Musikverket på ISPA

Musikverket har bidragit ekonomiskt genom 500 000 kronor i projektstöd till Musik i Syd, som tillsammans med bland andra Danska kulturstyrelsen arrangerar kongressen.

Isabel Thomson, internationell koordinator på Musikverket, ansvarar för en av de många programpunkterna. Under rubriken ”Emerging creative economies” leder hon ett samtal med fokus på växande musikmarknader i Afrika. Representanter från det svenska utrikesdepartementet, kulturorganisationen Selam och företaget Ericsson medverkar.

Musikverket och fellowship-programmet

Musikverket och Svensk Scenkonst satsar tillsammans på ett treårigt fellowship-program för fyra producenter och projektledare inom branschen. Bakgrunden är att scenkonsten och musiklivet behöver fler erfarna producenter och projektledare med ett internationellt kontaktnät och förmåga att omsätta idéer i handling.

Det långsiktiga målet med programmet, som drivs av ISPA, är att det ska leda till fler samverkansprojekt mellan institutioner och privata aktörer, såväl nationella som internationella, och att det ska bidra till professionaliseringen och internationaliseringen av svenskt musikliv.

Mer om ISPA:s fellowship-program

Nationellt musikmöte

Musik i Syd har blåst liv i en gammal tradition och bjudit in till ett nationellt musikmöte  27–29 maj, i anslutning till ISPA-kongressen. 200 deltagare från det svenska musiklivet ska samlas för att diskutera aktuella frågor, däribland digitalisering, samverkansmodellen och jämställdhet.

Musikverket finns med på mötet och leder ett panelsamtal på temat svenskt musikliv ur ett internationellt perspektiv. Moderator är Isabel Thomson och i panelen finns representanter från bland annat Export Music Sweden, Nordisk kulturfond och Norska kulturrådet.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.