”Bättre infrastruktur för den klassiska musiken”

– Uppdraget är jätteviktigt, framför allt för att Musikverket fortfarande är ganska nytt och fortfarande håller på att finna sin plats i musiklivet, säger tonsättaren Jesper Nordin, nyutnämnd i Musikverkets konstnärliga råd.

Jesper Nordin. Foto: Freddie Sandström

Jesper Nordin. Foto: Freddie Sandström

Jesper Nordin är tonsättare med inriktning på nutida klassisk musik. Med en bakgrund inom rock- och folkmusik är gränsöverskridande ett viktigt inslag i musikskapandet.

– Det hörs inte alltid i min musik men ofta är det folkmusik som inspirerar mig från början. Jag arbetar också med elektronmusik som ju är en stor del av den nutida musiken, och spelar live. Det går i princip till så att jag komponerar i realtid med de inspelningar jag gör av mina medmusiker.

Jesper har också utvecklat en egen teknologi för komposition, appen Gestrument som han säljer till andra.

– Mycket intressant att se hur andra använder den. De gör helt andra saker än jag.

En öppning för klassisk musik

I den omorganisation som musiklivet har genomgått med nedläggningen av Rikskonserter och regionaliseringen av stödet till kulturlivet finns det en lucka i strukturen för den klassiska musiken, menar han.

– Kammarmusik, nutida musik och tidig musik har inte samma stöd i strukturer som den romantiska orkestermusiken och operan har, med starka institutioner. Så ser det inte alls ut internationellt, i Frankrike och Tyskland är strukturellt stöd för kammarmusik, nutida musik, tidig musik självklart, även om opera och orkestermusik är dyrare. Jag tror att detta går att påverka, det känns viktigt för mig.

Fokus på konstnärlig kvalitet

– Viktigt är förstås också att den konstnärliga kvaliteten är i fokus i bedömningen av vilka som får stöd och att det inte blir för mycket fokus på yttre faktorer i projekten.

Till konstnärliga rådet tar han förutom engagemanget för strukturfrågorna med sig ett internationellt perspektiv.

– Jag jobbar väldigt internationellt, har många uppdrag från andra länder och har också studerat utomlands. Jag tror det är en tillgång att ha den blicken med sig in i uppdraget.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.