Lennart Strömbäck är ordförande för Musikverkets konstnärliga råd.

Lennart Strömbäck är ordförande för Musikverkets konstnärliga råd. 

Samarbete skapar dynamik

Som producent och projektledare på NorrlandsOperan driver Lennart Strömbäck projekt inom alla musikgenrer i regionen Västerbottens län. Han är sedan drygt 20 år projektledare och konstnärlig ledare för Umeå Jazzfestival och ingår i flera nationella nätverk på musikområdet.

Han har följt utvecklingen av det som nu blir Musikverket ända sedan kulturutredningen. Han deltog också vid möten i samband med utredningen I samspel med musiklivet, som föreslog lösningen med en plattform för musiklivet. Lennart Strömbäck har haft uppdraget i Musikverkets konstnärliga råd sedan 2011 och sitter kvar en period till.

Norrländsk utblick

– Jag tycker att vårt arbete är viktigt och ger oss möjligheter att lyfta fram spännande idéer och samarbeten. Genom Musikverkets stöd till samarbetsprojekt kan nya verk och nya samarbeten realiseras som bidrar till ökad dynamik och utveckling av musiklivet – såväl nationellt som internationellt.

Han hoppas att hans långa erfarenhet och förankring i Norrland tillför nya insikter i konstnärliga rådet.

– Kanske kan min mer än 30-åriga yrkeserfarenhet av olika perspektiv och verksamheter – bland annat musikproduktion inom olika musikaliska områden, arrangörskap och nätverksarbete – bidra med värdefull kunskap i rådet. Därtill hoppas jag att en norrländsk utblick tillför en kvalitet i sig.

Nationellt och internationellt perspektiv

Lennart Strömbäck sitter också i styrelsen för Europe Jazz Network som organiserar klubbar och festivalarrangörer inom jazz och improvisation. Arbetet med Umeå Jazzfestival innebär att förena nationella och internationella perspektiv med det lokala perspektivet i Umeå.

En stor del av hans arbete handlar om att med Norrlandsoperans breda verksamhet som bas genomföra regionens länsmusikuppdrag; att samverka med arrangörer, driva utvecklingsprojekt och se till att det finns ett utbud av musik för alla åldrar.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.