”En ära att vara med och påverka kulturlivet”

– Det känns nytt och spännande att vara med och påverka kulturlivet i Sverige, jag kommer att lära mig mycket och få en djupare uppfattning om möjligheterna som finns i Sverige för musiker och konstnärer, säger musikern Nadin Al Khalidi, ny i Musikverkets konstnärliga råd.

Nadin Al Khalidi. Foto: Pressbild/Nadin.se

Nadin Al Khalidi. Foto: Pressbild/Nadin.se

Nadin Al Khalidi studerade klassisk musik och fiol i Irak innan hon flydde från kriget där till Sverige 2002. Här etablerade hon sig som trubadur under tiden hon läste svenska på SFI och sedan som musiker på folk- och världsmusikscenen i Malmö. I dag är hon mest intresserad av och engagerad i arabisk musik och kultur. Hon blev årets traditionsbärare på Folk- och världsmusikgalan 2014 och med bandet Tarabband har hon varit nominerad till årets grupp, och i tidigare även till årets nykomling, årets tvärspel och årets grupp.

Med bandet har hon fått stöd från bland andra Musikverket för internationellt samarbete som innefattade en turné i Etiopien och Tanzania.

Arbetar internationellt

Nadin Al Khalidi arbetar mycket internationellt och med starkt fokus på att öka förståelsen för olika kulturer och olika traditioner. Närmast på programmet står två festivaler i Kairo och ett framträdande i Arabvärldens största och internationellt uppmärksammade satiriska tv-show ”Al Bernameg” som varje vecka ses av cirka 100 miljoner tittare över hela arabvärlden.

– Till konstnärliga rådet för jag med mig erfarenheterna som frilansmusiker. En som fungerar som manager, letar spelningar, söker bidrag, sponsring, administrerar, planerar, förbereder… Allt det kollektiva arbetet man måste göra för att få musikertillvaron att fungera. Det vill jag förmedla.

Ser sig som budbärare

Hon ser uppdraget också som en bekräftelse.

– Jag vill se mig som en budbärare mellan systemet och användarna bland musiker i Sverige. Som invandrare själv i Sverige tog det mig flera år att förstå och hitta dessa möjligheter och samarbeten. Det är värt jobbet att lära sig språket och förstå hur systemet fungerar: vad man kan få, till vad och hur, och hur man använder det man kan för att kunna söka stöd och utveckla sitt konstnärskap, säger Nadin Al Khalidi.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.