”Viktigast att sprida stödet”

– Uppdraget känns stort och viktigt, att kunna påverka och se bredden i alla projekt. Jag hoppas också kunna se vad som saknas och som behöver stöd, säger Helene Stureborg, kördirigent vid Stockholms Musikgymnasium (Kungsholmens gymnasium) och ny ledamot i Musikverkets konstnärliga råd.

Helene Stureborg

Helene Stureborg

Helene Stureborg har i flera år också undervisat i kördirigering vid Kungliga Musikhögskolan, leder sin egen HS kammarkör, repeterar ibland Radiokören samt coachar och leder kurser och seminarier i kördirigering och ledarskap. Hon har dirigerat en rad körer och har organistexamen samt diplom i kördirigering.

– Jag gled ganska tidigt in på kördirigering och jag har sjungit mycket själv, bland annat i Bachkören.

Viktigt med oväntade samarbeten

Hon understryker vikten av att konstnärliga rådet ser vilka samarbeten som är möjliga men som kanske inte aktörerna själva ser.

– Att föra samman konstnärer till oväntade samarbeten, där tror jag att vi gemensamt i rådet kan bidra med de varierande kompetenser vi har och de olika fält vi arbetar på.

En viktig del i uppdraget är att se till att sprida stödet så mycket som möjligt.

– Projekten ska förstås hålla god kvalitet men det är också viktigt att sprida stödet både geografiskt och mellan olika discipliner inom kulturen. Jag ser inte ännu att något direkt fattas men jag tycker att körvärlden, som engagerar så många, får påfallande lite stöd.

Stöd till körer

Jämfört med samhällets stöd till idrotten får körerna betydligt mindre samhällsstöd om man ser till stöd i relation till det stora antalet utövare.

– Det behövs till exempel bättre tillgång till lokaler för att kunna utveckla något nytt. Och det behövs samarbeten för att det ska bli någon utveckling, kanske med skådespelare, dramapedagoger och instrumentalister. Det slår jag gärna ett slag för.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.