”Svårt att tacka nej till ny period”

Kompositören Alfons Karabuda arbetar med musikdramatik och är ordförande i flera olika organisationer i musiklivet i Sverige och internationellt. 2011 valdes han in i Musikverkets konstnärliga råd. Nu har han fått förlängt förordnande.

Alfons Karabuda. Foto: Johan Olsson

Alfons Karabuda. Foto: Johan Olsson

– Uppdraget var viktigt när jag först accepterade att ingå i det konstnärliga rådet och är inte mindre viktigt nu. Med ett svenskt musikliv i förändring och Musikverket som en bevisad möjliggörare, är det svårt att tacka nej till ytterligare en period.

Alfons Karabuda har lång erfarenhet av att komponera musik till film. Han har även arbetat med musik till teater, radioteater och dans. Hans engagemang i musiklivet, såväl det svenska som det internationella, är stort och upphovsrättsfrågor ligger honom varmt om hjärtat. Alfons Karabuda är ordförande i SKAP – Sveriges kompositörer och textförfattare, styrelseledamot i branschorganisationen Musiksverige, tillförordnad VD för STIM och president i ECSA – the European Composer & Songwriter Alliance – som är europeiska komponisters lobbyorganisation i EU.

Ökat engagemang

Sedan han valdes in i konstnärliga rådet 2011 har hans arbetsfält vidgats ytterligare.

– Jag engagerar mig mer och mer för konstnärliga rättigheter som FN-expert gällande artistisk yttrandefrihet. Jag arbetar även med mer fördjupning kring den musikaliska mångfalden globalt genom styrelsen i International Music Council.

Alfons Karabuda menar att det viktigaste i uppdraget som ledamot i Musikverkets konstnärliga råd är att vara en facilitator – en person som arbetar med att hjälpa en grupp människor att arbeta mot ett gemensamt mål. Framför allt vad gäller projekt som kan öka den musikaliska mångfalden.

Kompositörskapet är kärnan

Han lyfter fram sin bakgrund som kompositör som en viktig del i det han kan tillföra i konstnärliga rådets arbete.

– Lägg därtill ett brett nationellt såväl som internationellt arbete för upphovspersoner och utövares rätt och möjlighet att verka och utvecklas. Förhoppningsvis kan mina erfarenheter och egenskaper komplettera de övriga, mycket kompetenta kollegorna i det konstnärliga rådet.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.