Deltagare på Femtastic Camp 2013 i Botkyrka, i förgrunden Lovisa Emilia S W och Madeleine Ngoma. Foto: Jonath Mathew
Rapport från arbetet för ett jämställt musikliv
Mellan 2011 och 2014 arbetade Musikverket med ett särskilt jämställdhetsuppdrag från regeringen. Vart gick pengarna och vad blev resultatet? Läs rapporten Musikliv i balans.
Musikverkets fyraåriga regeringsuppdrag att verka för jämställdhet i musiklivet avslutades 2014. Inom ramen för uppdraget fördelade Musikverket, i samverkan med Kulturrådet och Konstnärsnämnden, sammanlagt 6,4 miljoner kronor till 29 projekt för ökad jämställdhet inom musikområdet.
Bland dem som fått stöd finns bland andra Skapelsen vars film Vi har några att tacka lyfter fram kvinnliga förebilder i musikhistorien, workshopprojektet Femtastic Youth som erbjuder en ingång till replokalen för unga tjejer och det normkritiska initiativet Kulturskola på lika villkor. Dessutom har en rad mentorsprogram fått stöd för att öka andelen kvinnor på nyckelposter i musiklivet och i musiken över huvud taget.
Konkret verkstad i musiklivet
Projekten har flera konkreta resultat att visa upp – verk av kvinnliga tonsättare har blivit mer synliga, sökbara och tillgängliga, orkestrar runtom i landet har sett över representationen i sina repertoarer, arrangörer har fått handledning i att boka jämställt och en ny handbok för jämställd musikundervisning har tagits fram.
Därtill har de många samtal, diskussioner och möten som skett inom ramen för uppdraget lett till både insikter och nya kunskaper, du kan se flera samtalen i efterhand på webben.
Fortsatt arbete för jämställdhet
Att uppdraget är klart innebär inte att arbetet tar slut, varken för musiklivet eller Musikverket. Rapporten pekar på flera områden där jämställdhetsarbetet behöver fortsätta: inom utbildning på Kulturskolan, inom de offentligt finansierade musikinstitutionerna och inom den kommersiella musikbranschen.
Läs rapporten Musikliv i balans
Musik i balans – rapport om Musikverkets jämställdhetsuppdrag 2011–2014
Kommentarer