Tonsättaren Elfrida Andrée. Foto: Musik- och teaterbibliotekets arkiv

Tonsättaren Elfrida Andrée. Foto: Musik- och teaterbibliotekets arkiv 

På jakt efter en borttappad repertoar

Kungl. Musikaliska Akademien har gett sig ut på jakt efter en undangömd musikresurs i Musik- och teaterbibliotekets arkiv. Bytet hittills består av tusentals verk av drygt 70 kvinnliga tonsättare. Målet är att göra dem spelbara för dagens musiker.

Hösten 2012 var aktiviteten i Musik- och teaterbibliotekets arkiv extra intensiv. Förutom de sedvanliga forskarbesöken, förmedlings- och digitaliseringsarbetet har det nämligen bedrivits en jakt inne bland hyllorna, en jakt på en borttappad repertoar.

Notinsamling sedan 1771

Biblioteket har samlat på sig noter sedan det grundades 1771 som Kungl. Musikaliska Akademiens eget bibliotek. Under dess 240-åriga historia har sorteringsprinciperna och omflyttningarna avlöst varandra med ibland nedslående konsekvenser.

Ofta har verk av en och samma tonsättare splittrats och spridits ut på olika platser i de stora och många samlingarna – vissa har hamnat i personarkiven, några i notsamlingarna, andra bland de handskrivna noterna i autografsamlingen. Visst material har glömts bort, sorterats in fel eller över huvud taget inte katalogiserats.

Undangömd musikresurs

Att få överblick över en enskild tonsättares samlade produktion och betydelse har därmed varit svårt, för att inte säga omöjligt. Enligt Kungl. Musikaliska Akademien handlar det om en stor och okänd musikresurs som har fallit i glömska. Fram tills nu.

Med jämställdhetsstöd från Musikverket har Akademien hittills hittat över tusen verk av 72 kvinnliga tonsättare födda mellan 1746 och 1916. Inventeringsarbetet har resulterat i en över 100 sidor lång förteckning.

Pianostycken och operor

Vanligast förekommande på listan är pianostycken och sånger med pianoackompanjemang. Bland fynden finns även två operor, Fritiofs saga av Elfrida Andrée och I Firenze av Helena Munktell, operetten Skatten av Helfrid Lambert, sagospelen Kung Balbunga i Vajavunga av Märta Tham och Skogsstämning av Alice Tegnér, ett 30-tal kantater, några större körverk och 15 vaggsånger.

Majoriteten av de kvinnliga tonsättarna har avlidit för mer än 70 år sedan, det är alltså fritt fram för orkestrar, operahus, ensembler, enskilda musiker och alla andra som vill spela och sjunga deras musik. Det är också tanken med Akademiens  projekt som går under namnet Kvinnliga tonsättare: bevarande och tillgängliggörande av ett kulturarv och som är en del av det större projektet Levande musikarv.

Låna på biblioteket

Noterna kan i dag lånas på Musik- och teaterbiblioteket, Akademien vill också gå vidare och söka pengar för att kunna skanna utvalda verk och göra dem tillgängliga via den nationella biblioteksdatabasen Libris.

Fortsättning följer.

Mer läsning

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.