Musiker utanför normen Foto: Henrik Wärleus 

Musiker utanför normen

Kulturföreningen Inkonst i Malmö skapade en plan för att bryta rådande normer inom det professionella musiklivet både i Sverige och utomlands.

Inkonst, arrangör av publika projekt inom scenkonst, musik, film, klubb och litteratur anordnade ett endagsseminarium i Malmö. Seminariet hade fokus på artister som bryter rådande normer inom såväl genre och etnicitet som genus. Grundtanken var att börja forma en plan för strategiskt och metodiskt arbete med normer inom dessa områden under 2012 och 2013.

Inspirera till förändring

Kuratorerna Olof Dreijer (The Knife) och Janine Rostron (Planningtorock), som själva figurerade i programmet som dj:ar, presenterade under dagen fyra liveakter med artister inom electronika, konstmusik och videokonst. Dagen efter arrangemanget genomfördes ett samtal och en workshop med kuratorerna.

– Vi utvecklade ett team bestående av kuratorer, scenograf, producent, tekniker och artister där alla arbetade lika initierat från början till slut med arrangemanget. En mycket positiv upplevelse, berättar verksamhetsledaren Ulf Eriksson.

– Vår förhoppning är att Inkonst, genom att förändra sitt eget sätt att arbeta, successivt även ska inspirera andra till förändring. Besöker man de stora europeiska festivalerna för ny musik slås man av hur total mansdominansen är på scenerna, konstaterar han.

Internationella konsertsamarbeten

Inkonst planerar därför att inleda ett konsertsamarbete med ICAS/ECAS (European Cities of Advanced Sounds), två internationella festivalnätverk, för att huvudsakligen presentera ett paket av svenska kvinnliga experimentella musiker på festivaler.

Projektet lever vidare i den dagliga verksamheten på Inkonst och nya projektidéer har sjösatts. En är Drag’n Disco, en drag- och dj-workshop med enbart kvinnor, som resulterat i två publika arrangemang. En annan idé som blivit verklighet är ett beviljat stöd till Inkonst från Region Skåne för vidareutveckling av verksamhet inom jämställdhet och strukturfrågor.

Film: Henrik Wärleus

Fakta om projektet

Projektnamn: Musiker utanför normen

Projektägare: Kulturföreningen Inkonst

Samarbetspart: Olofs Olåt AB och Planningtorock

Beviljades 55 000 kronor i ansökningsomgång 2012:2

Läs mer om projektstöd från Musikverket

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.