Noterat 21. Foto: Jonas André
Musik, dans och genus i nya Noterat
Från medeltidsballader om mord och hor till nutida queertango. Nya numret av Visarkivets tidskrift Noterat tar sig an frågor om musik, dans och genus. Hela numret finns att läsa på webben.
Frågor kring hur kön och makt uppträder i musik och dans har på senare år diskuterats flitigt bland såväl forskare som aktiva musiker och dansare. Det är i denna diskussion som det senaste numret av Noterat tar avstamp.
Nedslag i kulturarv och nutid
Texterna spänner över ett brett fält med nedslag i både kulturarv och nutid – från patriotisk manskörssång och visor från marginalen till nutida queertango och kastratsång som könsöverskridande fenomen. Exempel hämtas från såväl Musikverkets samlingar som kulturlivet i stort.
Anders Hammarlund, forskningssamordnare på Musikverket, skriver om spelmän i dambyxor i muslimska Centralasien. Sara Parkman, en av den nya generationens folkmusiker, reflekterar kring folkmusikens potential att ackompanjera en queer revolution.
Missa heller inte läsningen av medeltidsballader ur ett könsmakts- och familjevåldsperspektiv signerad Ingrid Åkesson, forskningsarkivarie på Svenskt visarkiv och redaktör för detta nummer av Noterat.
Om Noterat
Noterat är en populärvetenskaplig tidskrift från Svenskt visarkiv som vänder sig till en vid krets av läsare. Inriktningen är brett musiketnologisk – här förekommer ämnen som berör musikens roll i samhället samt artiklar som tar sin utgångspunkt i Svenskt visarkivs verksamhetsområden visa, folkmusik, jazz, samt äldre populärmusik.
Kommentarer