Trio ZPR. Foto: Miki Anagrius

Trio ZPR. Foto: Miki Anagrius 

Mozart enligt ZPR

Cecilia Zilliacus, Johanna Persson och Kati Raitinen utgör den prisade stråktrion ZPR, nu senast nominerade till Nordiska rådets musikpris. På veckans spellista tar de sig an Mozart. 

I nomineringen till Nordiska rådets musikpris 2013 kallas de för Sveriges skarpaste och mest kreativa kammarensemble. Trio ZPR grundades 1999 och består av violinisten Cecilia Zilliacus, altviolinisten Johanna Persson och cellisten Kati Raitinen.

Divertimento i Ess-dur

Trion har släppt flera skivor på Caprice Records och kammat hem två grammisar, senast för skivan Divertimento som utnämndes till bästa klassiska album 2010. Även senaste skivan Dedicated to som släpptes på Phono Suecia nominerades till en grammis.

På skivan Divertimento spelar de tre virtuoserna Mozarts längsta kammarmusikverk, den sexsatsiga Divertimento: Stråktrio för violin, viola och cello i Ess-dur, K 563. Mozart skrev klart verket 1788 och tillägnade det sin frimurarbroder Michael Puchberg, en vän som vid flera tillfällen fick hjälpa Mozart ur ekonomiska trångmål.

Lyssna på skivan

Med på skivan finns även ett sjunde bonusspår. Den tyske musikvetaren Franz Beyer har färdigställt en av Mozarts skisser till en allegrosats i G-dur. Mozarts utkast, som endast bestod av 100 takter, förmodas vara en uppvärmning inför arbetet med divertimentot.

Spellista
Spelas nu:

Divertimento

  1. Allegro Musik: Mozart 8'28
  2. Adagio Musik: Mozart 11'07
  3. Menuetto & Trio: Allegretto Musik: Mozart 5'13
  4. Andante Musik: Mozart 7'26
  5. Menuetto & Trio I, II: Allegretto Musik: Mozart 5'14
  6. Allegro Musik: Mozart 5'58
  7. Allegro Musik: Mozart, färdigställd av Franz Beyer 7'17

 

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.