Vy över Santorini. Foto: BillandCathy/Flickr (CC)

Vy över Santorini. Foto: BillandCathy/Flickr (CC) 

Rebetiko och laïkó

Ekonomins hjul må gnissla ordentligt, men musiken låter lika välsmord och vacker som vanligt. Ulf Björkman, Caprice Records marknadsansvarige tillika greklandsfantast, har satt ihop veckans spellista med grekisk musik.

Här finns klassisk folkmusik, blues, taktfasta rytmer och en hel del lyra. Listan består även av en betydande del rebetiko, den säregna musikstil som utvecklades i de grekiska storstäderna i början av 1900-talet.

Ulf Björkman om urvalet

”Grekisk musik är lika varierande och mångfacetterad som landet och dess historia. På veckans spellista hittar vi olika stilar av folkmusik, dhimotiká, och populärmusik, framför allt den genre man kanske förknippar mest med Grekland – rebetiko.

Jämförelsen mellan rebetiko och blues är oundviklig. Lyssna bara på Rita Abatzi och känn det bluesiga vemodet som för tankarna både till Bessie Smith och Billie Holiday.

Laïkó från 60-talet

Här finns också flera exempel på laïkó, den blandning av grekisk musik och populärmusik som växte fram på 60- och 70-talen.

Allt i en salig röra, lite som det brukar låta när man sitter på en grekisk taverna. Tillsätt bara lite tzatziki, ouzo och grillad bläckfisk!”

Till listan på Spotify!

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.