Don Cherry i Bucky Dome 1971. Foto: Erik Cornelius/Moderna Museet

Don Cherry i Bucky Dome 1971. Foto: Erik Cornelius/Moderna Museet 

Toner från tältet

Från Neneh Cherry till John Cage. Mellan den 17 maj och den 2 september fylls kupoltältet Bucky Dome utanför Moderna Museet i Stockholm av musik och konst. Veckans spellista har hämtat inspiration från det späckade programmet.

Bucky Dome var ett kombinerat musik-, konst-, design- och arkitekturprojekt som intog trädgården utanför Moderna Museet sommaren 1971. 41 år senare har tältet spänts upp igen. Under sommaren bjuds det in till konserter, workshoppar och performance i domen, bland annat i regi av Elektronmusikstudion, EMS, som är en del av Musikverket.

Neneh Cherry i Bucky Dome 2012.

Neneh Cherry i Bucky Dome 2012.

EMS firar John Cage

EMS är med och ordnar ett jubileumsfirande för den experimentella konstnären och kompositören John Cage som skulle ha fyllt 100 år i år. John Cage var en pionjär inom den elektroakustiska musiken och några av hans verk finns med på veckans lista.

Sommaren 1971 fungerade jazzmusikern Don Cherry som kapellmästare i Bucky Dome, därmed finns också han med på listan. Den 17 maj 2012 firades dessutom Caprice Records nyrelease av Don Cherrys klassiska skiva Organic Music Society i den nyresta domen, extra passande med tanke på att det var där vissa av låtarna ursprungligen spelades in. Läs mer om Don Cherrys skiva och kopplingarna till Bucky Dome här.

Spelande syskonpar

Två som också var med när det begav sig den förra gången är Don Cherrys barn, Neneh Cherry och Eagle-Eye Cherry, bägge numera musiker själva. Båda spelade på av invigningen av domen och firandet av nysläppet av Organic Music Society och båda finns förstås också med på veckans spellista.

Lyssna på samtliga artister på veckans spellista på Spotify!

Läs mer om domen på Moderna Museets hemsida

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.