Zilliacus Persson Raitinen

Wolfgang Amadeus Mozart/Divertimento

Efter ett drygt halvt decennium återkommer den Grammisvinnande stråktrion ZilliacusPerssonRaitinen med ett nytt album på Caprice Records. 2004 var det Johann Sebastian Bachs Goldbergvariationer i transkription av Dmitry Sitkovetsky (CAP 21695) som gällde (skivan vann en Grammis 2005). Den här gången har de tagit sig an Mozarts magnifika Divertimento för stråktrio i Ess-dur (K 563), ett stycke i sex satser för den ytterst krävande instrumentkombinationen violin, viola och cello.

Dessutom framför trion en stråktriosats i G-dur; en sats Mozart aldrig avslutade då den troligtvis är en förstudie till det berömda Divertimentot. På skivan framför trion dock en version som är avslutad av den tyske musikvetaren Franz Beyer (K Anh 66/K 562e) – ett stycke som av tradition ofta framförs tillsammans med Divertimentot.

Stråktrion ZilliacusPerssonRaitinen bildades 1999 då Cecilia Zilliacus, violin, Johanna Persson, viola och Kati Raitinen, cello, fann varandra vid en konsert vid Lapplands festspel och beslöt att även fortsättningsvis spela tillsammans – sedan dess har de utvecklats till att bli en av Sveriges mest intressanta kammarmusikensembler.

Trion hörs ofta spela på kammarmusikfestivaler. Där framträder de såväl i trioform som i olika konstellationer med andra framstående musiker. Ensemblen arbetar ständigt med att försöka utöka repertoaren för stråktrio. Det gör de bland annat genom att samarbeta med olika tonsättare. Detta har lett till att ensemblen fått uruppföra specialskrivna verk av bland andra Sven-David Sandström, Tebogo Monnakgotla, Fredrik Hedelin och Fredrik Österling.

Sveriges Television sände under rubriken ”Veckans konsert” även ett program där trion framför Bachs Goldbergvariationer. Programmet gavs ut på DVD av Caprice hösten 2006 (CAP 21772), och våren 2007 gav man ut en skiva med Hermann Berens tre stråktrior på Intim Musik.

Trions medlemmar är väletablerade musiker även var för sig: Cecilia Zilliacus vann solistpriset 1997 och är en av Sveriges mest efterfrågade solister på sitt instrument. Hon är verksam som solist och kammarmusiker över hela världen. Johanna Persson är stämledare i Göteborgs-Operans orkester. Hon är även medlem av nutida musikensemblen Gageego! och har medverkat som solist på flera skivinspelningar. Kati Raitinen är alternerande solocellist i Kungliga Hovkapellet. Hon är dessutom verksam som kammarmusiker i ett flertal grupper både i Sverige och i utlandet.

Läs mer
Visa spårlista
    • Divertimento: Trio för violin, viola och cello in Ess-dur, K 563 Musik: Wolfgang Amadeus Mozart
      • 1.
        I Allegro
        8'28
      • 2.
        II Adagio
        11'07
      • 3.
        III Menuetto & Trio: Allegretto
        5'13
      • 4.
        IV Andante
        7'26
      • 5.
        V Menuetto & Trio I, II: Allegretto
        5'14
      • 6.
        VI Allegro
        5'58
    • Sats för stråktrio i G-dur, fullbordad av Franz Beyer, K Anh 66 (562e) Musik: Wolfgang Amadeus Mozart
      • 7.
        Allegro
        7'17
  • Total speltid 50'43

Compact Disc // CAP 21795 // Klassiskt // Releasedatum: 20 januari, 2010