Den turkiska sångerskan Burcu Ada under 2012 års upplaga av Folk- och Världsmusikgalan i Malmö. Foto: Peter Ahlbom

Den turkiska sångerskan Burcu Ada under 2012 års upplaga av Folk- och Världsmusikgalan i Malmö. Foto: Peter Ahlbom 

Internationellt, folkligt och turnéfrågor på Folk- och Världsmusikgalan

Folk- och Världsmusikgalan äger i år rum i Stockholm. Förutom prisutdelningar i en rad kategorier blir det workshoppar och samtal. Musikverket deltar med tre seminarier under galan.

Folk- och Världsmusikgalan startades för att höja folk- och världsmusikens status och uppmärksamma dess artister. Galan har sedan starten 2010 arrangerats i städer som Göteborg, Malmö, Gävle och Umeå. Årets gala är den sjätte i ordningen och äger rum i Stockholm den 14 mars.

Priser i åtta kategorier

Priser delas ut i åtta kategorier, däribland årets artist, årets nykomling, årets grupp och årets traditionsbärare. Galakonserten sker i Berwaldhallen där artister som Stefan Sundström, Lyöstraini (Lena Willemark, Karin Nakagawa och Anders Jormin) och Miriam Aïda uppträder.

Inför galan arrangeras en rad konserter, workshops och aktiviteter på olika platser runtom i Stockholm. Årets tema på galan är folk- och världsmusik för och med barn. Den 13 mars anordnas en temadag i ämnet med samtal, föreställningar och seminarium på Musikaliska vid Nybrokajen.

Tre seminarier med Musikverket

Musikverket deltar i Folk- och Världsmusikgalans seminarieprogram. Visarkivet arrangerar ett seminarium med rubriken Gammeldans och folkmusik – en komplicerad relation.

Utifrån ett instrument och en genre som haft en stark folklig förankring diskuterar Dan Lundberg och Wictor Johansson från Visarkivet, dansetnologen Mats Nilsson och dragspelaren Tuulikki Bartosik hur gränser skapas, upprätthålls och suddas ut i gränslandet mellan folkmusik och gammeldans.

Under rubriken Att arbeta internationellt medverkar Isabel Thomson, internationell koordinator på Musikplattformen. Hon ska berätta om Musikverkets projektstöd till samarbetsprojekt av internationell art och strategier för internationalisering. Deltar gör även Export Music Swedens vd Jesper Thorsson och Musikcentrum Riks internationella koordinator Ragnar Berthling. Båda kommer att ge inblickar i sina respektive verksamheters arbete på det internationella området. Seminariet arrangeras av Musikverket, Musikcentrum Riks och Export Music Sweden.

Musikplattformen medverkar även i seminariet Nationella turnéstrukturer – så går vi vidare. Tillsammans med Musikcentrum Riks och Musikarrangörer i Samverkan, Mais, har Musikverket genomfört två musiksamråd i syfte att utforma förutsättningar och strukturer för ett rikt musikliv i Sverige. I det senaste samrådet i november 2014 diskuterades modeller för en nationell turnéstruktur. Detta seminarium blir en första avstämning i det fortsatta arbetet. Medverkar gör Lisa Sand, nationell koordinator på Musikplattformen, Malin Oest, ordförande Musikcentrum Riks och Vanessa Labanino, ordförande i Musikarrangörer i samverkan.

Alla seminarier äger rum den 14 mars i TCO-huset på Linnégatan 14 i Stockholm.

Fullständigt seminarieprogrammet finns här.

Program för hela veckan finns här.

Folk- och Världsmusikgalans webbplats.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.