Norbergfestivalen är ett av de arrangemang som äger rum i sommar. Foto: Rapia Hammar och Peo Bengtsson/Norbergfestivalen

Norbergfestivalen är ett av de arrangemang som äger rum i sommar. Foto: Rapia Hammar och Peo Bengtsson/Norbergfestivalen 

Festivaler, barnkultur och nya musikmöten

Sommaren är här och med den en mängd evenemang. Här tipsar vi om några av de nationella och internationella samarbetsprojekt som fått ekonomiskt stöd av Musikverket under 2013 och 2014 och som möter publiken i sommar.

Bells & Pipes

Med projektet Bells & Pipes utforskar Mattias Risberg några av landets kyrkor som konsertlokal och mötesplats. Varje kyrkas specifika ljud och akustik spelas in och bildar ett stycke som uppförs tillsammans med livemusik. Den 28 juni är det uruppförande i Vittinge kyrka i Uppsala län. Ytterligare tre framföranden i tre andra kyrkor blir det i sommar.

Mer om projektet och samtliga konsertdatum här.

Barn på Skeppsholmen

Barn på Skeppsholmen är ett projekt som Kulturfyren står bakom. Det är en plattform för flerkulturell och nyskapande barnkultur. Syftet är att på en gemensam plats fylla ett tomrum i utbudet i centrala Stockholm under sommaren. Under sex lördagar kommer musikteaterkonserter och föreställningar att presenteras på Skeppsholmen, för barn mellan 2–9 år. Det blir allt från svenska dagissånger till musik och sagor från de södra och östra delarna av Afrika.

Den 28 juni startar Barn på Skeppsholmen med artisterna Marco Rios och Ruth Safira som framför ett program med latinamerikanska barnvisor. Samtliga datum och fullständigt program här.

Bothnia Rhythm Orchestra

Bothnia Rhythm Orchestra, BRO, är en rytmorkester med musiker från Sverige och Finland. Gruppen arbetar gränsöverskridande och är nu aktuella med ett samarbete med folkmusikgruppen Ulvens Döttrar från Åland. Det blir ett möte mellan Ulvens Döttrars blandning av folkvisa, jazz och rock, och BROs rytmik och harmonik. Samarbetet är tänkt att skapa en förening mellan två olika musikstilar som ska tilltala både en ung och äldre publik. Konserter i bland annat Mariehamn på Åland (den 4 juli) och på Musikfestspelen i Korsholm i Finland (den 1 augusti).

Mer info om projektet och fler konsertdatum här.

U x U Festival

U x U är en nystartad musikfestival som äger rum under kulturhuvudstadsåret i Umeå. Förutom stöd från Musikverket är den även finansierad genom crowdfunding (publikfinansiering). Svenska artister som Frida Selander, Mattias Alkberg/Södra Sverige och Laleh samsas med utländska namn som Thurston Moore och Lucy Love.

Medverkar gör även kulturkollektivet Femtastic. De kommer att uppträda med Dam Dutchess, ett hiphopkollektiv från Holland som också är en plattform för kvinnliga hiphopartister. Samarbetet går under namnet FAM och har fått projektstöd från Musikverket 2014. Den 18 juli uppträder FAM på U x U-festivalen. De kommer även att gästa klubben Syrran på Debaser i Malmö den 16 juli.

Läs mer om FAM här.

U x U äger rum i Umeå den 18–19 juli. Läs mer om festivalen på Musikverkets webbplats och se fullständigt program här.

Norbergfestivalen

Norbergfestivalen huserar i den nedlagda malmanläggningen Mimerlaven i västmanländska Norberg. Där kommer en mängd svenska och utländska artister och dj:s inom den elektroniska och experimentella musiken att uppträda. I år gör Elektronmusikstudion, EMS, ett showcase på festivalen inom ramen för sitt 50-årsjubiluem. EMS presenterar artisterna Ant Dickinson, Mensch Mensch Mensch (Liz Allbee och Burkhard Beins), Adam Basanta och Rogelio Sosa.

Den 24–26 juli äger Norbergfestivalen rum. Mer om festivalen här (sida på engelska).

Kalvfestivalen – Music for Wilderness Lake

Kalvfestivalen vill skapa ett forum där den nutida konstmusiken kan utvecklas och möta en ny publik. Festivalen arrangeras av Föreningen Kalvfestivalen och är baserad i Kalv i Västergötland. I år är den kanadensiska kompositören R. Murray Schafers verk Music for Wilderness Lake en av programpunkterna. Det kommer att framföras med tolv trombonister utplacerade kring Kalvsjön i skymningen den 9 augusti och i gryningen den 10 augusti.

Kalvfestivalen äger rum den 8–10 augusti. Se fullständigt festivalprogram här.

Musikmöte på Isidors Kulle

Musikmöte på Isidors Kulle är ett projekt som vill skapa ett musikmöte över genregränserna. Ett program kommer att framföras med artister inom klassisk musik, musikal, jazz och pop ute på landsbygden i trakterna av skånska Huaröd. Uppträder gör bland andra Viktoria Tolstoy, Bengan Janson och Huaröds Kammarorkester.

Musikmöte på Isidors Kulle äger rum den 16 augusti. Mer information här.

Urban Voices

Urban Voices är en festival som vill lyfta fram musiker som förutom att skapa musik använder sin konst för positiv demokratisk, social eller kulturell förändring. Evenemanget, som arrangeras av bland andra kulturföreningen Farhang, vill utforska hur musik kan användas som ett verktyg i frågor om yttrandefrihet och demokrati. Uppträder gör bland andra Youssra El Hawary (Egypten), Kiosk (Iran), El Général (Tunisien) och de svenska rapartisterna Carlito och Labyrint. Urban Voices äger rum den 23 augusti i Hallunda söder om Stockholm. Läs mer om festivalen här.

Sounds of Silence

I Cinematekets projekt Sounds of Silence skapar svenska grupper och artister musik till stumfilm. Tidigare i vår uppträdde Dungen till filmen The Adventures of Prince Achmed. I augusti fortsätter Anna Järvinen konsertserien med att framföra musik till Den röda bokstaven (The scarlet letter). Filmen bygger på den amerikanska författaren Nathaniel Hawthornes 1800-talsroman om en ung kvinna som föder ett oäkta barn. Anna Järvinen uppträder till filmen den 23 och 24 augusti, på Bio Victor i Filmhuset i Stockholm.

Läs mer om Sounds of SilenceMusikverkets webb och på Cinematekets hemsida.

Russuoh vuölieb – Väck upp jojken!

Projektet Russuoh vuölieb – Väck upp jojken! ska lyfta fram gamla jojkar ur arkiven. Ett 20-tal unga jojkare genomför projektet med stöd av äldre mentorer. Deltagarna får sedan göra konstnärliga nytolkningar av materialet. Resultatet kommer att mynna ut i en konsert under kulturhuvudstadsåret i Umeå, den 30 augusti. Läs mer om Russuoh vuöliebMusikverkets webb och på Umea2014.se.

Mer om Musikverkets projektstöd.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.