Illustration: Yoko Seyama/Föreningen Kammarmusik NU

Illustration: Yoko Seyama/Föreningen Kammarmusik NU 

Ljuskonst möter kammarmusik

Kan musik och visuell konst befrukta varandra för att skapa ett rikare och starkare uttryck? New European Ensemble utforskar saken i samarbete med Norrlandsoperan. I veckan uppträder ensemblen på MADE-festivalen under Umeå2014. 

New European Ensemble genomför i samarbete med Norrlandsoperan ett tvärdisciplinärt residens med fyra konserter på MADE-festivalen under kulturhuvudstadsåret Umeå2014. Den centrala programpunkten är uruppförandet av helaftonsverket Saiyah av den svenske tonsättaren Benjamin Staern.

Färgsprakande uruppförande

Verket kretsar kring det neurologiska tillståndet synestesi som innebär en sammankoppling i hjärnan mellan två sinnen. Rent konkret kan det innebära att en person som hör musik också ser den, till exempel i form av olika färger.

Verket kommer att framföras av New European Ensemble, medan den japanska multimediakonstnären Yoko Seyama skapar en ljusskulptur som synkroniseras i realtid med musiken. Skulpturen kommer att fylla hela Norrlandsoperans konsertsal med färg och form.

Den 7 maj framför New European Ensemble Saiyah på MADE-festivalen under ledning av Christian Karlsen. Läs mer om framförandet.

New European Ensemble uppträder även den 9 maj med allkonstverket Nox borealis. Musiken har skrivits av den finska tonsättaren Kaija Saariaho och den franska multimediakonstnären Jean-Baptiste Barriere står för det visuella konceptet. Mer om verket här.

Den 10 maj ger New European Ensemble det sista framträdandet på MADE-festivalen. Denna gång är det ett program med musik av fyra amerikanskinfluerade tonsättare, däribland John Adams. Mer om framförandet här.

Fakta

  • Namn: Tvärdisciplinärt residens under K14 med New European Ensemble
  • Projektägare: Föreningen Kammarmusik NU
  • Projektstöd från Musikverket: 450 000 kr i ansökningsomgång 2013:1

Läs om fler kulturhuvudstadsprojekt med stöd från Musikverket

Mer om Musikverkets projektstöd

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.