”En signal om hur viktig populärmusiken är”

Musikjournalisten Jan Gradvall har utsetts till ny ledamot i Musikverkets konstnärliga råd. Rådet är därmed komplett.

Jan Gradvall

Jan Gradvall

– Ett hedrande uppdrag, jag ser det som en signal om populärmusikens betydelse. Dessutom ska det bli väldigt kul, säger Jan Gradvall.

Jan Gradvall har varit musikjournalist i 35 år. Han började som 16-åring med fanzinet Jörvars Gosskör. Han skriver fortfarande, främst om musik men också om populärkultur i vidare mening med fokus på teater, film, tv, tidningar och media i stort i medier som Dagens Industri, Dagens Nyheter, Café och Expressen.

Ingen nybörjare

Jan Gradvall är ingen nybörjare vad gäller stöd till kultur- och musiklivet. Han har suttit i fem år I olika arbetsgrupper inom Kulturrådet, för statligt stöd till fonogram (skivutgivning) och för stöd till internationella turnéer.

– Det mest givande är att diskutera med ledamöter och lära sig av deras erfarenheter och kompetensområden. Roligast med Musikverks konstnärliga råd ska bli att få lära av de andra ledamöterna, med allas olika kunskaper, erfarenheter och de olika genrer och kompetenser som de representerar.

Viktigast i uppdraget är att se till att stödet går till den högsta konstnärliga kvaliteten, tycker han.

– Det finns en risk att man väljer att stödja den som kommit in med den bästa ansökningen, fyllt i rätt kriterier; men en musikers uppgift är inte att vara projektledare. Det viktigaste för musiker är att göra bra musik och när man tittar på ansökningar är det viktigast att se till att det verkligen är hög kvalitet som prioriteras.

Nyfiken på ny musik

Öppenhet, nyfikenhet och kontakten med ny musik är något som Jan Gradvall tycker att han bidrar med till konstnärliga rådet.

– Jag har en fördel av att vara musikjournalist. Jag lyssnar på den nya musiken, varje vecka 52 veckor om året. Och populärmusiken innefattar så mycket i dag, inte bara pop utan också country, blues, hiphop, elektronmusik… I mitt arbete träffar jag också väldigt många musiker, producenter, musikarrangörer, skivbolag och det ger mig överblick och inblick i branschen. Det tar jag med mig.

Han känner sig hedrad av uppdraget och ser det som viktigt att bidra med sin erfarenhet och bidra till utveckling i kulturlivet.

– Någon beskrev den här typen av uppdrag som en kulturell värnplikt, en bra bild tycker jag. Samtidigt är det viktigt för mig att jag kommer att lära mig något nytt av ett nytt uppdrag. Och det kommer jag att göra här, det kommer att bli givande och kul, säger Jan Gradvall.

Mer om Musikverkets konstnärliga råd och de övriga ledamöterna.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.