Dokumenterat nummer 46

Dokumenterat nummer 46 

Nytt nummer av Dokumenterat här

Musik- och teaterbibliotekets elektroniska tidskrift Dokumenterat har fokus på bibliotekets arbete med arkiv och dokumentation. Nu har ett nytt nummer släppts.

Dokumenterat utgörs av specialpresentationer av enskilda arkiv och samlingar och musikhistoriska artiklar och bibliografier. Tidskriften rymmer även förteckningar över källmaterial i svenska arkiv, bibliotek och museer.

Det nya numret är varierat till innehållet. Artiklarna spänner över musiklivet i Sverige under 1800-talets början, via en tidig opera av Richard Wagner fram till folkdans på 1900- och 2000-talet.

Mattias Lundberg skriver om rivalitet mellan den svenska tonsättaren Pehr Frigel och den tyska kompositören Johann Christian Friedrich Haeffner (verksam i Sverige). Det visar sig att tävlandet främst gäller kännedomen om den lutherska kyrkans liturgiska musik, musikens teori och traditioner. Dessutom spelar rivaliteten mellan Stockholm och Uppsala en inte oviktig roll i de båda tonsättarnas musikskapande.

Owe Ander har undersökt en autograf, en handskrift i original, som nyligen upptäckts i Kungliga Operans arkiv. Det rör sig om partitur och stämmor till Richard Wagners tidiga opera Rienzi. Möjligen är detta en autograf med Wagner själv som upphovsman.

Det och mycket mer går att läsa i nummer 46 av Dokumenterat som finns här.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.