" "

Foto: Jonas André/Musikverket 

Arkivfest på arkivens dag

Varje år firas Arkivens dag i november. Arkiv öppnas och spännande arkivskatter plockas fram i ljuset. I år är temat Fest och glädje – och det är det inte ont om i Musikverkets arkiv.

Fest och glädje speglas ofta i musik, teater och dans. Hos Musikverket finns allt från svängiga schlagers till spår av högtidliga firanden i teatrarnas finrum.

Varsågoda att glädjas åt några festliga berättelser ur våra arkiv!

Festliga visor

I schlagerns och visornas värld är festerna många. Här beskrivs såväl urspårade fester där tant Lisa strippar på balkongen som romantiska texter om Rosa på sin första bal.

Läs om festliga visor

Teaterkungen fyller 50

En teaterkung firas som en teaterkung bör – med pompa och ståt! 1908 fyllde den mäktiga teatermannen Albert Ranft 50 år, och man sparade inte på krutet. Genom fotosamlingar, pressklipp och hans arkiv kan vi följa dagen nästan minut för minut.

Läs om Albert Ranfts 50-årsdag

Ibsen firas stort

1903 fyllde den norske dramatikern Henrik Ibsen 75 år. Även han firades stort och hyllades med både dikt och en byst.

Läs mer om hur Ibsen firades

Olycklig fest

Inte alla fester slutar lyckligt. I Thomas Vinterbergs och Mogens Rukovs Festen byts snabbt den förväntade festglädjen ut till tragik och aggression.

Läs mer om Festen

Födelsedagssångens historia

Ja må han leva är en av Sveriges mest kända visor – åtminstone är det många som kan den. Men hur känd är egentligen visans historia? I Noterat nummer 7 skrev Eva Danielsson om födelsedagsvisans bakgrund.

Läs mer om Ja må han leva (PDF)

Festmusik hos Caprice

Caprice Records bjuder på en spellista med musik för alla festliga tillfällen.