Ibsen 75 – så firade Dramaten

Den 20 mars 1903 fyllde den norske dramatikern Henrik Ibsen 75 år. Hans pjäser hade spelats flitigt på svenska scener sedan 1870-talet och nu uppmärksammades hans födelsedag med en festföreställning på Dramaten. Först gavs Ibsens pjäs Vildanden med Harriet Bosse i rollen som Hedvig. Efter pjäsen följde en hyllningsdikt skriven av författaren Frans Hedberg framförd ”…med klangfull stämma eldigt och stämningsfullt…” av skådespelaren Augusta Lindberg. En tablå bestående av Ibsens byst omgiven av rollfigurer ur några av hans pjäser visades, sången Norges bedste spelades och en lagerkrans med blågula band lades vid bysten ”…såsom en hyllning från scenens barn”.

Foto: Hyllning till Ibsen på Dramaten 1903. Fotograf: Anton Blomberg

Några av rollfigurerna i hyllningstablån går att känna igen: titelrollen i Fru Inger till Östråt, Daniel Hejre i De ungas förbund, Nora i Ett dockhem, Sigurd och Hjördis i Härmännen på Helgeland samt Hedvig och Hjalmar Ekdal i Vildanden. Övriga rollfigurer är svårare att identifiera – möjligtvis är några av dem ur pjäserna Brand och De ungas förbund.

Även skådespelare firades. När den store Anders de Wahl firade 25-årsjubileum som artist år 1915 hyllades han efter en föreställning av Hamlet med ett veritabelt hav av blommor och kransar på Dramatens scen.

Foto: Hyllning till Anders de Wahl på Dramaten 1915. Fotograf: Axel Malmström

Den här typen av hyllningar var vanliga under det tidiga 1900-talet. Teatrarna firade festliga händelser som födelsedagar eller jubileer men även mindre glädjefyllda händelser uppmärksammades. Så kunde den italienske operakompositören Giuseppe Verdis dödsdag 1901 även den ”firas” med byst, lagerkrans och tablå med rollfigurer.

Foto: Hyllning till Verdi på Operan 1901. Fotograf: Axel Rydin

Fotografier ur Musik- och teaterbibliotekets fotosamlingar.
Fakta och citat är hämtade ur tidskrifterna Scenisk Konst och Idun.
Fler äldre teaterfoton finns på Wikimedia commons  

Marianne Seid, foto- och teaterarkivarie