En Halldorofon som beställdes och ägs av Islands universitet. Bilden är ett montage. 

Halldorofon till EMS

Ett unikt instrument, byggt av den isländske instrumentdesignern Halldór Úlfarsson, har deponerats till EMS. Nu finns möjlighet att ansöka om att få lära känna instrumentet på plats i EMS:s lokaler.

I början av juni i år deponerades en prototyp av det unika instrumentet Halldorofon till EMS. Instrumentet, ett celloliknande elektroakustiskt instrument, är skapat av den isländske musikern och instrumentdesignern Halldór Úlfarsson, och är delvis utvecklat på EMS. 2013, när Úlfarsson var gästtonsättare på EMS, jobbade han och EMS:s dåvarande studioingenjör Daniel Araya på delar av den teknik som instrumentets mikrofoner är byggda på.

Halldór Úlfarssons intention med depositionen är att göra det möjligt för musiker och tonsättare med lämplig bakgrund, men som inte är EMS-användare, att ansöka om ett kortare residens för att utforska Halldorofonen i EMS:s studior. Alla som är intresserade av att lära känna instrumentet kan skicka in sin ansökan på EMS:s webbplats. Ansökan öppnades i början av september i år och urvalet sker löpande.

Läs mer i den här intervjun med Halldór Úlfarsson och om arbetet med att ta fram Halldorofonen.