Hanna Hartman kommer att framföra verket Mezcal No. 8 på festivalen Ultima. Foto: Pressbild

Hanna Hartman kommer att framföra verket Mezcal No. 8 på festivalen Ultima. Foto: Pressbild 

EMS jubileumsfirar på Ultimafestivalen

Elektronmusikstudion fortsätter att fira sitt 50-årsjubileum under hösten. Nu medverkar EMS på festivalen Ultima i Oslo med både föreläsning och liveframträdanden.

Elektronmusikstudion, EMS, 50-årsjubileum har uppmärksammats återkommande under 2014. Jubileet inleddes i samband med festivalen Art’s Birthday Party i Stockholm i januari. Det fortsatte med en hyllningsdag för konstnären Åke Hodell vid en utställning på Flygvapenmuseum i Linköping.

Det har även arrangerats flera jubileumskonserter i Paris, Karlsruhe och London. Och på festivalen Alter Schwede i Berlin belystes EMS historia med samtal, inspelningar och foton.

Konserter på Ultimafestivalen

I september fortsätter 50-årsjubileet på Ultima, den största festivalen för samtidsmusik i Norden. Festivalen äger rum i Oslo. Den 18 september uppträder Erik Bünger och Hanna Hartman – två artister som är verksamma på Elektronmusikstudion.

Erik Bünger kommer att framföra en performance-föreläsning som tar avstamp i musiken från filmen Den tredje mannen från 1949. Den kommer att fokusera kring musik som ett virus och en parasit som verkar i den mänskliga kroppen sedan förhistorisk tid.

Hanna Hartman ska uppträda med verket Mezcal No. 8, ett stycke där förstärkt potatismjöl, erlenmeyerkolvar och silikonslangar omvandlar det till synes narrativa till andra klangliga dimensioner.

EMS studiochef Mats Lindström gör en bildpresentation, en så kallad ”Pecha Kucha”-presentation, under rubriken The Future.

Mer om festivalen

Ultima äger rum mellan den 10–20 september. Festivalen genomförs på både små och stora konsertställen i Oslo. Konserter och framträdanden anordnas på allt från etablerade scener som Operahuset och Oslo konserthus till klubbar, butiker och i industrilokaler.

Läs mer om festivalen här.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.