Bandet The Long Blondes. Foto: Christoph! (CC/Flickr)

Bandet The Long Blondes. Foto: Christoph! (CC/Flickr) 

Två miljoner till tio jämställdhetsprojekt

En workshopturné för att få in fler unga tjejer i hiphop-genren, en satsning för att öka andelen musik av kvinnliga tonsättare på konsertscener och en film om kvinnliga förebilder i musikhistorien. Det är några av de projekt som får stöd i Musikverkets senaste ansökningsomgång som också är den sista.

Musikverkets jämställdhetsuppdrag syftar till att stödja långsiktigt och strategiskt jämställdhetsarbete i musiklivet. 2014 är tredje året som Musikverket delar ut jämställdhetsstöd, vilket är sista året för jämställdhetsuppdraget. Sammanlagt två miljoner kronor fördelas på tio projekt, tre av projekten är nya och sju får fortsatt stöd.

Tre nya projekt

Kulturkollektivet Femtastic ska med workshop-turnén Femtastic Youth inspirera unga tjejer att hitta till den manligt kodade hiphop-genren. SKAP – Sveriges kompositörer och textförfattare – vill förändra bilden av musikhistorien genom en opinionsbildande kortfilm där kända artister inom olika genrer lyfter fram kvinnor som inspirerat dem. Här finns även produktionsbolaget Deep Imprint och deras projekt Folkkollo World, ett läger som syftar till att lyfta fram unga kvinnliga instrumentalister inom folkmusiken.

Mentorskap och nätverk

Bland projekten som får fortsatt stöd finns flera mentorprogram. Kulturutveckling (före detta Musik Gävleborg) fortsätter arbetet med att inspirera unga tjejer på väg in i musikbranschen med projektet Systrarna. Fritz’s Corner fortsätter med sitt mentorprogram Makten över musiken som syftar till att få in fler kvinnor på nyckelposter på musikförlag och skiv- och bokningsbolag.

Riksförbundet för Folkmusik och Dans arbetar för ökad jämställdhet inom folk- och världsmusikgenren med fler kvinnor på scenen. Programmet går under namnet EPOS mentorprogram och nätverk och är en fortsättning på 2012 års projekt Ta plats!.

KUPP! – Kvinnor upp på pulten – fortsätter att skapa nätverk för kvinnliga dirigenter. De ska även besöka professionella orkestrar för att informera om och påverka könsfördelningen på dirigentpulten.

Fler projekt som får stöd

Andra projekt som får fortsatt stöd är Han heter Marit, som drivs av Festivalsverige och arbetar för att öka antalet kvinnor både på och bakom festivalscenerna. Sveriges musik- och Kulturskoleråd (SMoK) driver sitt arbete med Kulturskola på lika villkor vidare och ska skapa ett metodmaterial som ska spridas till landets kulturskolor.

Och KVAST – Kvinnlig Anhopning av Svenska Tonsättare – fortsätter med Jämställd Repertoar. Projektet har som mål att öka andelen musik komponerad av kvinnliga tonsättare på de svenska konsertscenerna.

Läs mer om vad jämställdhetsstödet har inneburit för Makten över musiken, Jämställd repertoar och det normkritiska handlingsprogrammet Europe jazz balance som fick jämställdhetsstöd 2013

Mer information

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.