Makten över musiken.

Makten över musiken.  

Makten över musiken – 3

Fritz’s Corners mentorprogram Makten över musiken riktar sig till blivande A&R:s, arrangörer och vd:ar. Målet är fler kvinnor på de kreativa nyckelposterna i musikbranschen.

Makten över musiken är ett mentorprogram för unga kvinnor som vill starta egna skivbolag, musikförlag eller bokningsbolag, eller arbeta inom existerande bolag. Det siktar in sig på poster i musiklivet där kvinnor i dag är underrepresenterade.

En egen mentor

Programmet beviljades stöd under 2012 och fick fortsatt stöd 2013. Det sammanför kvinnor som är i början av sina karriärer, så kallade adepter, med mentorer som har flera års erfarenhet av musiklivet. Tanken är att de yngre deltagarna ska få ta del av äldre kollegers erfarenheter och kunskap, få tillgång till ett nytt nätverk samt metoder och verktyg för att bryta ojämställda strukturer i branschen.

Under 2012 antogs 14 adepter till programmet. Under 2013 var Fritz’s Corners ambition att utöka programmet genom att engagera fler mentorer, professionalisera antagningsprocessen och hålla fler seminarier. Seminarierna handlade bland annat om härskartekniker, management och vad som finns att lära från andra branscher.

Spridning i landet

På sikt vill Fritz’s Corner även expandera i landet för att kunna driva Makten över musiken på fler orter än Stockholm.

Projektet beviljades 200 000 kronor i jämställdhetsstöd från Musikverket 2013.

Under 2014 får projektet fortsatt stöd med 270 000 kronor.

Den 7 februari 2014 fick Makten över musiken pris på Manifestgalan i kategorin ”Årets indie”. Motiveringen slog fast att projektet ”än en gång befäster att jämställdhet är lönsamhet.”

Fler jämställdhetsprojekt

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.