Orkester på scen – utan dirigent. Foto: Andreas Lea/Flickr (CC)

Orkester på scen – utan dirigent. Foto: Andreas Lea/Flickr (CC) 

KUPP! 2013

– Kvinnor upp på pulten, fas 1 fortsättning och fas 2 start

Föreningen KUPP! vill se en jämnare könsfördelning på dirigentpulten. Turnén till landets orkestrar för att påverka dem att anställa fler kvinnliga dirigenter fortsätter 2013.

KUPP! – Kvinnor upp på pulten, är en intresseförening för svenska kvinnliga dirigenter. Inom ramen för projektet KUPP! besöker föreningen samtliga professionella orkestrar i Sverige, inklusive programråd och konstnärliga ledare, för att uppmuntra till en jämnare könsfördelning inom det mansdominerade dirigentyrket.

Symbol för ledarskap

Dirigenten är en symbol för starkt ledarskap och fler kvinnor på denna post har ett värde även utanför den klassiska musikens sfär, enligt KUPP! Genom diskussion och upplysning vill föreningen påverka val av dirigent i mer jämställd riktning för att i förlängningen skapa en ökad efterfrågan på kvinnliga dirigenter. Förhoppningen är att det i sin tur leder till att fler unga kvinnor kommer att vilja satsa på en professionell dirigentkarriär.

Turnén inleddes 2012 med jämställdhetsstöd från Musikverket. KUPP! har beviljats ytterligare 80 000 kronor för projektet 2013.

Fler jämställdhetsprojekt

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.