Foto: _e.t/Flickr (CC)

Foto: _e.t/Flickr (CC) 

Jämställd repertoar

Föreningen KVAST fortsätter arbetet med att öka andelen musik komponerad av kvinnliga tonsättare på de svenska konsertscenerna.

Föreningen KVAST, Kvinnlig anhopning av svenska tonsättare, har under flera år fört statistik över hur stor andel av musikverken som spelas på svenska konsertscener som skrivits av män respektive kvinnor. Resultatet har visat på en kraftig överrepresentation av manliga tonsättare, även vad gäller samtida konstmusik.

Avtal med Sveriges orkestrar

Inom ramen för projektet Orkesteravtal för mer jämställd repertoar vill KVAST ingå partnerskap med landets cirka 20 största orkestrar. Orkestrarna får själva sätta upp kvantitativa mål för sin repertoar medan KVAST bistår med rådgivning och hjälp i analysarbetet.

Genom att flytta initiativet i repertoarfrågan till orkestrarna själva och få dem aktivt intresserade av jämställdhetsfrågor hoppas KVAST kunna driva på utvecklingen mot en jämställd repertoar.

Projektet beviljades 250 000 kronor i jämställdhetsstöd 2013 från Musikverket.

Under 2014 fortsätter projektet och har beviljats 200 000 kronor i stöd.

Framgångsrikt jämställdhetsarbete

KVAST har hittills träffat 19 svenska orkestrar för att diskutera hur orkestrarna själva kan arbeta med könsfördelningen av tonsättare i sina repertoarer. Arbetet har varit lyckat och de allra flesta av orkestrarna har varit positiva till att diskutera frågan och att sätta upp jämställdhetsmål.

Just nu arbetar KVAST med att sammanställa orkestrarnas mål. De planerar också att jobba mot Sveriges Musikhögskolor då det är de som utbildar musiker, dirigenter och andra inom samma område.

 

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.