Tillbaka till Kozanli Foto: Anders Hammarlund
Tillbaka till Kozanli
Tillbaka i hembyn Kozanli efter 23 år undersöker musikern Fikret Cesmeli den musikaliska utvecklingen.
Sångaren och skådespelaren Fikret Cesmeli återvände till Kozanli i maj 2012 tillsammans med musikforskaren och musikern Anders Hammarlund. De ville söka svar på frågor om den musikaliska utvecklingen i byn. Vilka är byns professionella artister i dag? Vilken musik spelas? Vad har utvandringen betytt för kulturen?
Förändrade musikvanor
I Fikret Cesmelis barndom, och ännu 1989 då han senast var i sin hemby Kozanli, engagerades romska musiker från grannbyn vid bröllopsfester. I en intervju med en av de två professionella musikerna i Kozanli framgick det att musikvanorna hade förändrats.
Nu spelas både gammal och nyskriven folkmusik och Kozanli har även egna folkdanslåtar som bara byns två musiker kan spela. Det är sällan de traditionella instrumenten som davul (en stor trumma) och zurna (skalmeja) används. Numer spelas istället bağlama (turkisk luta) och synth (enbart för rytmen) på bröllop i Kozanli.
Inspelning och gästspel
I den turkiska byn Kulu fick Fikret Cesmeli och Anders Hammarlund möjlighet att spela in musik av en berömd zurnaspelare med hjälp av hans son. Den mycket aktiva Kozanli-föreningen i grannstaden Konya bjöd också in Cesmeli som gästartist till Gökgöl-festivalen.
Fikret Cesmeli ville också hitta fortsatt inspiration för sitt eget musikskapande i Sverige och berika utbudet i sin gamla turkiska miljö.
Detaljer i kommande självbiografi
– Jag fick bra kontakter i byn och erfarenheterna från besöket skall vara ett avstamp för mitt fortsatta musikskapande. Jag kommer att berätta mer detaljerat om mitt besök i min gamla by i min självbiografiska bok som jag håller på att skriva, säger Fikret Cesmeli.
Fakta om projektet
Projektnamn: Tillbaka till Kozanli/Ett kreativt dokumentationsprojekt
Projektägare: Fikret Cesmeli
Samarbetsparter: Anders Hammarlund, Kozanli Kultur och Solidaritets Förening och Kozanlis kommun
Projektet beviljades 70 000 kronor i ansökningsomgång 2011:1
Kommentarer