Foto ur EMS arkiv.

Foto ur EMS arkiv.  

Tidsresa till 60-talets EMS

Elektronmusikstudion, EMS, har varit navet för svensk elektronmusik i över 50 år. Den som vill se hur det såg ut i studion under dess tidiga glansdagar kan nu bege sig till Zentrum für Kunst und Medientechnologie, ZKM, i Karlsruhe, Tyskland.

I dag kan i stort sett alla med en laptop, musikintresse och lite vilja skapa sin egen elektroniska musik hemma på kammaren. Men när Elektronmusikstudion byggdes i Stockholm på slutet av 1960-talet var den med sin avancerade teknologi en verklig sensation.

Som en sciense fiction-film

Med högteknologisk utrustning och modernistisk inredning med PH-lampor och Eames-stolar var studion som hämtad ur en science fiction-film. EMS fick snabbt rykte om sig att vara en av världens mest avancerade studior.

Den som vill uppleva hur det var att kliva över studions trösklar under dess första glansdagar behöver numera ingen tidsmaskin, det räcker med att bege sig till Karlsruhe i sydvästra Tyskland. På ZKM, centrum för konst och medieteknologi, öppnar nu en stor utställning om ljudkonst, Sound Art. Sound as Medium of Art., där ett av utställningsrummen är en gestaltning i bild, film och ljud av EMS när det begav sig.

Återskapad atmosfär

Mats Lindström, chef för EMS, och Sanne Krogh Groth, som har doktorerat på Elektronmusikstudions första år, har återskapat atmosfären från sent 1960-tal till cirka 1980 och besökarna kan ta del av musik och forskning som producerades i studion på den tiden. Utställningen öppnar fredag den 16 mars och pågår till januari 2013.

Elektronmusikstudion är en del av Musikverket sedan 2011.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.