Bild från utställningen Propro Prop på Moderna Museet i Malmö. Foto: Åsa Lundén, Moderna Museet

Utställningen Propro Prop i Malmö. Foto: Åsa Lundén, Moderna Museet 

Propro Prop till Tallinn

Utställningen Propro Prop bjuder på en djupdykning i Elektronmusikstudions arkiv. Nu visas den på Estlands största museum, Kumu.

Den 27 september öppnar en stor utställning om ljudkonstens historia på konstmuseet Kumu i Talinn. Det största internationella bidraget på utställningen, som går under namnet Out of Sync. Looking Back at the History of Sound Art, kommer från Elektronmusikstudion, EMS.

Elektronmusik från 50 år

EMS, som är en del av Musikverket, har varit centrum för svensk elektronmusik sedan studion grundades i början av 1960-talet. Den tekniska utvecklingen och kompetensen har ständigt legat i framkant, från 60-talets bandteknik via de tidiga datorerna, fram till i dag. Hit kommer ljudkonstnärer och tonsättare från såväl Sverige som andra delar av världen för att arbeta med sin musik.

Teknikutvecklingen och mångsidigheten speglas i utställningen Propro Prop, som tidigare har visats på Moderna Museet i Malmö. Varje dag spelas ett sju timmar långt program med material från EMS arkiv i urval av studiochefen Mats Lindström. Här hörs 40 verk av 38 kompositörer från en tidsperiod om 50 år.

Vägarna förbi Tallinn?

Utställningen håller öppet till den 12 januari 2014. Läs mer på Kumus webbplats.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.