Ökenfestival kommer till Skandinavien. Foto: Pantagónica/Flickr (CC)

Ökenfestival kommer till Skandinavien. Foto: Pantagónica/Flickr (CC) 

Stöd till internationella samarbeten

19 samarbeten i musiklivet får dela på Musikverkets extra miljoner till internationell verksamhet. Och snart kommer en ny chans att söka stöd!

Musikverkets konstnärliga råd har nu beslutat vilka i musiklivet som får ta del av pengarna från den nedlagda stiftelsen Rikskonserter. Drygt 3,2 miljoner kronor, som kommer från den nedlagda stiftelsen Rikskonserter, fördelas till 19 samarbeten över gränserna, däribland ett svenskt-georgiskt musikermöte i Tbilisi, en gästande ökenfestival från Mali och en svensk barockensemble på export till Sydafrika. Se hela listan här.

Spännande möten

– Pengarna går till spännande möten, både mellan olika musikaliska genrer och mellan olika länder. Förhoppningen är att de ska bidra till konstnärlig utveckling och till internationaliseringen av svenskt musikliv, säger Jonas Burman, chef för Musikplattformen som handlägger Musikverkets stöd till musiklivet.

Trots att ansökningsomgången var kortare än vanligt, eftersom pengarna från Rikskonserter måste betalas ut innan årsskiftet, var gensvaret från musiklivet stort. Hela 339 ansökningar om sammanlagt 52 miljoner kronor kom in till Musikverket.

Sök igen i januari

– Vi är glada över det stora intresset. Projekten håller generellt en mycket hög nivå och vi hoppas att de projekt som inte fick stöd den här omgången kommer att söka igen i januari då vi har mer pengar att fördela, säger Jonas Burman.

Nästa ordinarie ansökningsperiod löper mellan den 14 januari och 5 februari. Då ska cirka tio miljoner kronor fördelas till såväl internationella som nationella samarbetsprojekt.

Förutom internationella samarbeten i musiklivet, går en del av pengarna från Rikskonserter till en miljonsatsning på export i samarbete Export Music Sweden. Målet med satsningen är att stärka det fria musiklivets närvaro utomlands och att sätta svensk musik på kartan.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.