Stockholm–Dakar
Musikerna Sousou och Maher Cissoko reste 900 mil mellan Stockholm och Dakar med en uppmaning till förståelse mellan människor och kontinenter. Med på resan var en dansare/slagverkare, en etnolog/journalist och en filmare.
Utövare inom den västafrikanska musikstilen jali, som Sousou och Maher Cissoko anammat, har under tusentals år rest från stad till stad och förmedlat nyheter, berättat historier och skapat förståelse mellan människor genom musik. I samma anda packade Sousou och Maher Cissoko bilen full för att resa mellan Stockholm i Sverige och Dakar i Senegal. Projektet finansierades med ekonomiskt stöd från Musikverket.
Blixtinkallad publik
För att nå ut med sin musik, men även för att hitta nya sätt att inspireras, anordnade de så kallade flash-mob-konserter längs färdvägen – konserter med blixtinkallad publik på oväntade platser i det offentliga rummet. Med på konserterna var även dansaren och slagverkaren Malang Diedhiou. I anslutning till konserterna intervjuade etnologen och journalisten Karin Elfving förbipasserande om hur de upplevde musiken och om deras syn på mångfald.
Musikerna upplevde att de genom projektet, som även innehöll traditionella konserter och möten med lokala kultur- och musikpersonligheter, har bidragit till att öka förståelsen mellan människor – både i möten längs vägen och via sociala medier. En av förhoppningarna med projektet var att förmedla att mångkultur inte behöver upplevas som ett hot utan i stället är något som berikar.
”Aldrig sovit så lite i hela mitt liv”
Nyfikna i olika länder kunde följa den 900 mil långa resan via en blogg och sociala medier. Men enligt deltagarna i projektet hade de behövt vara ute i ett tidigare skede för att få större genomslagskraft.
– Vi ville så otroligt mycket, förutom att musikerna ville spela och jag intervjua så ville vi blogga, twittra, och facebooka under resan. Efter spelningarna satt vi och skrev på nätterna i bilen medan vi körde. Jag har aldrig sovit så lite i hela mitt liv, säger Karin Elfving.
En längre intervju med henne och Sousou Cissoko hittar du här.
Från dokumentation till dokumentär
Gruppen har fått stöd från Kulturrådet till att komponera ett uruppförande på temat Gränser/Länkar utifrån materialet som samlades ihop under Stockholm–Dakar-projektet. En föreläsning med musikinslag utifrån dokumenterat material kommer även att sättas samman liksom en musikvideo och förhoppningsvis en kortfilmsdokumentär för Sveriges Television.
Fakta om projektet
- Projektnamn: Stockholm–Dakar
- Projektägare: Sousoul (Jaliya Connection)
- Samarbetspart: Etnologen/journalisten Karin Elfving
- Beviljades 75 000 kronor i ansökningsomgång 2011:1
Kommentarer