Frida Hyvönen på ÅÄÖ 2012. Foto: Vinciane Verguethen

Frida Hyvönen på ÅÄÖ 2012. Foto: Vinciane Verguethen 

ÅÄÖ! Musiques actuelles suédoises

Det främsta inom svensk musik på fyra av Paris viktigaste musikscener. Tredje upplagan av Svenska Institutets festival ÅÄÖ! bjöd på musik med bland andra Frida Hyvönen, Lo-fi-fnk och The Soundtrack of Our Lives.

Festivalen gick av stapeln i maj 2012 med ekonomiskt projektstöd från Musikverket. Med spelningar av ett 20-tal grupper fick den franska publiken under sex kvällar uppleva några av Sveriges främsta artister inom pop, electro, rock och singer-songwriting.

Svensk musik i Frankrike

Svenska Institutet i Paris (SI Paris) har anordnat ÅÄÖ! sedan 2009. Festivalen är en del i en långsiktig strategi för att ge en bred och varierad bild av svenskt musikliv. Genom att programlägga tillsammans med franska klubbar har SI Paris satsat på att visa upp olika musikstilar i olika forum.

ÅÄÖ! 2012 fick ett stort genomslag i franska dagstidningar och veckopress och genom medverkan i ett tiotal radioprogram. Många journalister talade om svensk musik som ett särskilt fenomen.

Video: Valérie Toumayan

Festivalen lyckades på så sätt stärka varumärket svensk musikexport och bilden av Sverige som en kreativ nation, enligt Mats Widbom, chef för SI Paris. Även SI Paris fick positiv uppmärksamhet. ”Det väldigt dynamiska och välkomnande Svenska Institutet – en kulturell fristad”, skrev till exempel den franska dagstidningen Libération.

Ekonomiska utmaningar

Samtidigt brottades projektet med vissa problem. Flera av de svenska artisterna var tämligen okända i Frankrike, vilket fick till följd att ekonomin inte gick ihop för några av arrangörerna.

Ökad budget till produktion och personal hade behövts för att nå upp till kommunikationsbehoven för en festivalorganisation. Enligt SI Paris är det viktigt att förproduktionsfasen i fortsättningen förlängs och att man i ett tidigt skede vet hur mycket produktionsmedel som finns att tillgå.

Fortsättning följer…

– Förhoppningen är att festivalen tack vare sin artistiska bredd och kvalitet ska vara återkommande och att den ska respekteras av branschen och efterlängtas av publiken.  Ambitionen är också att de kontakter som skapas under projekten mellan svenska och franska aktörer fortlever på egen hand, säger Mats Widbom, chef för SI Paris.

Fakta om projektet

Mer om projektstöd från Musikverket

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.