Skillingtryck ur Svenskt visarkivs samling
Skillingtryck som källmaterial
På senare år har intresset för skillingtryck ökat i forskarvärlden, inte bara bland visforskare och musiketnologer. Nu bjuder Svenskt visarkiv och Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur in till en heldag på temat.
I populärt språkbruk används skillingtryck ofta om en särskild sorts visor, men egentligen är det ett begrepp för själva mediet: en enkel trycksak med visor och berättelser riktade till en folklig publik. Skillingtrycksutgivning i Sverige finns belagd sedan slutet av 1500-talet och spänner över mer än tre sekel.
Från tiggarverser till romantik
Texterna är av minst sagt blandad karaktär – från nyhetsrapportering till komik, från tiggarverser till andliga sånger och skir romantik. Tidigare har materialet främst intresserat visforskare och musiketnologer, men på senare år har intresset ökat inom flera fält, till exempel idéhistoria och litteratursociologi.
Heldagsseminariet tisdag den 17 september går under benämningen Skillingtryck som källmaterial och flera av föreläsarna är eller har varit verksamma vid Svenskt visarkiv. Till exempel kommer Visarkivets forskningsarkivarie Karin Strand att tala om sitt pågående forskningsprojekt kring blindvisor.
Kommentarer