Affisch från Svenskt visarkiv

Affisch från Svenskt visarkiv 

Visarkivets forskning i Sveriges Radio

Forskningsprojektet Utanförskapets röster studerar ett hittills outforskat kulturarv – blindvisor, kåklåtar och strejksånger. Nu uppmärksammas materialet i radioprogrammet Vetenskapsradion Forum.  

Blindvisor och tiggarverser var synskadades sätt att berätta om sina egna olycksöden förr i tiden. Texterna kan liknas vid självbiografier i miniatyr och såldes av de synskadade för att bidra till försörjningen.

Sånger om socialt utanförskap

Sångtypen är en av tre som står i fokus för projektet Utanförskapets röster, som finansieras av Kulturrådet. Förutom blindvisor studeras arbetslösas och strejkandes sånger samt så kallade kåklåtar, sånger med anknytning till fängelselivet.

– De tre sångtyperna har alla sitt ursprung i socialt utanförskap, ett tema som behandlas på olika sätt i visorna. Gemensamt är även att de hittills har befunnit sig i skuggan som kulturarvs- och forskningsmaterial, säger Dan Lundberg, en av forskarna i projektet och chef för Musikverkets arkiv och bibliotek.

Material från Svenskt visarkiv

Materialet finns i Svenskt visarkiv vid Musikverket och består av skillingtryck, inspelningar och intervjuer från mitten av 1700-talet fram till 1970-talet.

Lyssna på programmet

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.