Bild på skillingtryck ur Svenskt visarkivs samling.

Skillingtryck ur Svenskt visarkivs samling 

Fullsatt seminarium om skillingtryck

Intresset för skillingtryck har ökat i forskarvärlden på senare år. Svenskt visarkivs seminarium på temat drog fulla hus.

Skillingtryckens betydelse som historiskt källmaterial var temat för ett välbesökt seminarium i Uppsala den 17 september. Evenemanget var ett samarrangemang mellan Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur och Svenskt visarkiv.

Skillingtryck från tre sekel

I populärt språkbruk används skillingtryck ofta om en särskild sorts visor, men egentligen är det ett begrepp för själva mediet: en enkel trycksak med visor och berättelser riktade till en folklig publik. Skillingtrycksutgivning i Sverige finns belagd sedan slutet av 1500-talet och spänner över mer än tre sekel.

Svenskt visarkiv har en stor samling skillingtryck, läs mer.

Talare från Svenskt visarkiv

Skillingtrycksmediets brokiga historia fick en tvärvetenskaplig belysning under seminariet där samspelet mellan text, musik och bild stod i fokus.

Svenskt visarkiv representerades i talarlistan av forskningsarkivarie Karin Strand och de tidigare medarbetarna Eva Danielson, Margareta Jersild och Märta Ramsten. Visartisten och gitarristen Jan-Olof Anderson gav diskussionerna en inspirerande musikalisk inramning.

Kommentarer

  1. Det var ju intressant – jag ska själv snart medverka TV m några skillingtryck, fr den bok jag o Gustav Adolfs akademien gav ut för några år sedan… Mvh Hans Andersson

    Hans Andersson 29 september, 2013 11:44

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.