EMS intar Bucky Dome. Foto: Miki Anagrius

EMS intar Bucky Dome. Foto: Miki Anagrius 

EMS tar över Bucky Dome

Nyfiken på musik från Elektronmusikstudion, EMS? Bege dig till Moderna Museet lördag den 25 augusti. En orgie i ljud och ljus utlovas.

Sommaren 1971 intogs trädgården utanför Moderna Museet av kupoltältet Bucky Dome, ett genreöverskridande konstprojekt som kombinerade musik, konst, design och arkitektur. 41 år senare har tältet rests igen.

Från maj till september 2012 bjuder museet på Skeppsholmen i Stockholm in till konserter, workshoppar och performance i Bucky Dome. Lördag den 25 augusti har turen kommit till Elektronmusikstudion, EMS, att inta scenen.

Elektronmusik från 50 år

Nytt elektroniskt blandas med gammalt. Under dagen spelas ett hela sju timmar långt program med musik från de senaste 50 åren på EMS. Utställningen Propro Prop – Kors och tvärs genom Elektronmusikstudions arkiv 1963–2012, som under sommaren visas på Moderna Museet i Malmö, flyttas till Stockholm för en dag. Senare på kvällen bjuds det på en formidabel ljud- och ljusexplosion med framträdanden av sex ljudkonstnärer med koppling till EMS.

Internationellt uppmärksammade Hanna Hartman, Daniel M Karlsson, som arbetar med mötet mellan musik och rörlig bild, Daniel Skoglund med sina teckningsseqensers, studiochefen Mats Lindström, som framför sin signaturmelodi One (for David Tudor), en gång beställd av Moderna Museet, samt Kim Hedås, tonsättare som i år är dubbelaktuell på arkitekturbiennalen i Venedig, här i nytt samarbete med EMS ingenjör Daniel Araya med analoga ljussensationer.

I samband med EMS program i Bucky Dome får Moderna Museet även besök av den japanske konstnären Sadaharu Horio. Hans perfomance pågår under hela dagen och kvällen.

Mer EMS i Bucky Dome

John Cage (1912–1992) räknas som en av de riktiga pionjärerna inom den elektroakustiska musiken. I år skulle den experimentella konstnären och kompositören ha fyllt 100 år. Mellan den 2 och 9 september uppmärksammas jubileet med flera programpunkter i Bucky Dome och inne på Moderna Museet, i samarbete med bland andra EMS.

Programmet i Bucky Dome
Lyssna till tonerna från Bucky Dome
Läs mer om Bucky Dome
Läs mer om utställningen Propro Prop

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.