Affisch från Svenskt visarkiv

Affisch från Svenskt visarkiv 

Presentation av Utanförskapets röster

Vad kan blindvisor, arbetslösas sånger och kåklåtar berätta om livet i samhällets utkanter? Den 15 april presenteras forskningsprojektet Utanförskapets röster i Stockholm.

Forskarna Stefan Bohman, Dan Lundberg och Karin Strand har studerat visor och sånger som sällan räknas in i vistraditionen men som har mycket att berätta om musikens och texternas funktion för olika utsatta grupper vid olika tidpunkter. Tiggarvisor av blinda, vittnesmål om tillvaron som arbetslös och sånger om livet på kåken har stått i fokus.

Forskningsprojektet har pågått mellan 2013 och 2015 med stöd av Statens kulturråd. Forskarna har utgått från skillingtryck, inspelningar och intervjuer från mitten av 1800-talet fram till cirka 1970 i Svenskt visarkiv.

Utanförskapets röster presenteras under en heldag med föredrag, panelsamtal och levande musik på Strindbergs Intima Teater i Stockholm den 15 april 2016. Under dagen släpps även Karin Strands bok Brott, tiggeri och brännvinets fördärv, som är ett resultat av hennes forskning. Evenemanget är öppet för alla med fri entré, dock är det begränsat antal platser så föranmälan gäller.

Program

Mer om forskning vid Musikverket

Kommentarer

  1. Statens musikverk och dess Ledning försätter ju själva människor i svårt utanförskap.
    Blir dessa därmed också intressanta?

    Little man 21 mars, 2016 19:57
  2. Tack för din kommentar, för Musikverket är självklart alla människor viktiga. Utanförskapets röster är ett forskningsprojekt som studerat tiggarvisor av blinda, vittnesmål om tillvaron som arbetslös och sånger om livet i fängelse.

    Musikverket 22 mars, 2016 17:41

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.