Musikverket ger MAIS uppdraget att utveckla samverkansstrukturer för den levande musiken i Sverige.

Musikverket ger MAIS uppdraget att utveckla samverkansstrukturer för den levande musiken i Sverige. 

Nytt uppdrag för samverkan i musiklivet

Musikverket har gett MAIS, Musikarrangörer i samverkan, ett uppdrag för att utveckla samverkansstrukturer för den levande musiken i hela Sverige. Uppdraget har tilldelats två miljoner kronor för den första delen.

Musikverket har tecknat ett uppdragsavtal med MAIS, Musikarrangörer i samverkan som syftar till att skapa bättre samverkansstrukturer för den levande musiken i hela Sverige. Uppdraget kallas Samspel och det ersätter det tidigare uppdraget Nationella turnéstrukturer.

MAIS är ett samarbetsorgan för tio musikriksförbund i Sverige som representerar 1 500 arrangerande musikföreningar.

Konsert- och turnéproduktion

Uppdraget innebär att, tillsammans med musiklivets aktörer, utforska hur musiklivet kan samverka bättre kring konsert- och turnéproduktion. Målet är att hitta långsiktiga modeller som främjar turnéer och samproduktioner över regionsgränserna och som förbättrar möjligheterna för att nå ut med levande musik i hela Sverige.

MAIS kommer inom ramen för samspelsavtalet att samarbeta med övrigt musikliv, det vill säga regionala musikorganisationer, konserthus, festivaler, produktionsbolag och andra aktörer som vill utveckla modeller för att utöka antalet möten mellan levande musik och publik.

Projektet riktar sig till det fria musiklivet, det vill säga fritt verksamma professionella, svenska eller internationella, musiker, musikskapare, producenter och arrangörer i Sverige.

Två miljoner till första fasen

I början av oktober skrev MAIS på uppdragsavtalet och kan nu sätta igång med uppbyggnadsfasen och påbörja arbetet. Första steget är att rekrytera en styrgrupp med representanter från musiklivets olika delar. Även personal med uppgift att initiera en dialog med de relevanta samarbetsparterna ska rekryteras. Under projektets gång kommer MAIS arbeta med konkret pilotverksamhet i form av turnéutveckling.

För hela uppdraget beräknas fyra miljoner kronor som utbetalas i olika omgångar under uppdragets period som är från oktober 2017 till augusti 2019. I den första fasen tilldelas MAIS två miljoner kronor.