Sångerskan Farida Mohammad Ali kommer till Sverige.

Sångerskan Farida Mohammad Ali kommer till Sverige. 

Musik från Tigris utlopp

Under våren möts några av Iraks främsta musiker i Sverige. Från exilen i olika länder ger de sig ut på gemensam turné med konserten Vid Tigris utlopp – en hyllning till irakisk musik.

Musikföreningen Re:Orient har samlat ihop gräddan av irakiska musiker som i dag lever i olika delar av världen för en gemensam Sverige-turné. Repertoaren består dels av traditionella stycken ur den irakiska musikhistorien samt nyskrivet material från de deltagande musikerna.

En av artisterna på turnén är sångerskan Farida Mohammad Ali, en av få kvinnor som tolkar al-maqam al-iraqi, den irakiska varianten av klassisk arabisk musik. I dag lever hon i Holland och tillsammans med Iraqi Maqam Ensemble arbetar hon för att upprätthålla den irakiska musiktraditionen.

Musiker med olika ursprung

Med på tunén är även kompositören, musikern och fredsaktivisten Yair Dalal. Dalal har irakisk judiskt ursprung och är i dag bosatt i Israel. Han är mästare både på stränginstrumentet oud och på fiol. I sin musik utforskar han det judiskt babyloniska musikarvet blandat med element av jazz och blues.

Ytterligare en framstående oudspelare är med på turnén – Omar Bashir, som lärde sig spela instrumentet redan som femåring av sin pappa, den berömde oudspelaren Munir Bashir. Efter att ha fortsatt i sin fars fotspår och spelat traditionell irakisk folkmusik runtom i Mellanöstern, blandar han i dag in såväl flamenco som jazz i sin musik.

Fyra konserter i Sverige

– Med krigen som drabbat Irak i omgångar har många musiker och deras publik spridits till vår omvärld. Förutom musikerna, kopplar vi i det här projektet också samman den irakiska publiken genom de institutioner som medverkar, säger projektledaren Cecilia Hörnell-Sunar.

– Att musikerna dessutom är av skilda bakgrunder – som kristna, sunni, shia och judar – och tillsammans står upp mot våldet gör mig extra stolt över denna sammanslutning.

Stöd från Musikverket

Sammanlagt blir det fyra konserter i mars 2013, i Uppsala, Stockholm, Malmö och Göteborg. Projektet genomförs med stöd från Musikverket.

Fakta om projektet

  • Projektnamn: Iraqi Diaspora
  • Projektägare: Re:Orient
  • Projektstöd från Musikverket: 350 000 kr i ansökningsomgång 2012:1

Mer om Musikverkets projektstöd

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.