Skansens nationaldansare. Måns Olsson i mitten till höger.
Måns Olsson
Måns Olsson (1865–1961) från jämtländska Mattmar levde ett långt och händelserikt liv. Som så många andra svenskar emigrerade han till USA efter att arbetat som rallare vid den svenska järnvägen. I USA arbetade han bland annat som fåraherde och gruvarbetare. Han flyttade dock hem till Sverige och Jämtland tiotalet år senare, men 1906 återvände han till staterna för att tillsammans med spelmannen Mårten Andersson följa med ett folkdanslag på turné i svenskbygderna.
Folkdanslaget kallades för Skansens nationaldansare och turnén – som pågick i över ett år – blev en succé. I stora städer som Chicago såg tusentals åhörare nationaldansarnas uppträdanden. Eftersom Måns Olsson var bekant med USA sedan tidigare fick han också axla rollen som turnéledare. Ett yrke han för övrigt provat på även i Sverige. Under en period reste han runt i Sverige och Norge och – typiskt för tidens nöjesliv – inför publik förevisade ”Jätteynglingen Halvar Sjöström från Mattmar, sju fot lång, född av småväxta föräldrar”. Succén verkar dock ha uteblivit – publiken tyckte att Halvar Sjöström var alldeles för kortväxt för att marknadsföras som jätte…
Måns Olsson var en duktig fiolspelare som var aktiv inom spelmansrörelsen ända till sin död. I de enda bevarade inspelningarna med honom i Svenskt visarkivs samlingar spelar han dock inte fiol utan trallar i stället sina låtar. En teknik att med rösten som instrument framföra instrumental musik som Måns Olsson bemästrade på ett mycket skickligt sätt.
Inspelningarna med Måns Olsson har för övrigt använts i en av de förmodligen första inspelningarna där samplingsteknik använts i Sverige. På skivan Äventyr i jazz och folkmusik använder jazzpianisten Jan Johansson en av inspelningarna med Måns Olsson i ett arrangemang av en Lapp-Nils polska.
Läs mer om:
Lena Larsson
Inga Ström
Karl Viktor Karlsson
Gössa Anders Andersson
Elin Lisslass och Karin Johansson Edvards
Olof Jonsson