Karl Viktor Karlsson

Karl Viktor Karlsson 

Karl Viktor Karlsson

”En levnadskonstnär” som ”ordnat ett litet privatparadis omkring sig med diverse grunkor som limburkar, tvättfat, filtar, konservburkar, flaskor, säng och ett tjogtal halvfärdiga fioler” – så beskrivs Karl Viktor Karlsson i ett personporträtt publicerat i tidningen Röster i Radio. Och visst är det en fin beskrivning av någon som verkar vara en rätt speciell man? Efter att ha arbetat som kolare, körkarl, hovslagare och murare ägnade sig Karl Viktor Karlsson på ålderns höst åt att ”laga klockor, leta gruvor, bygga fioler och fiska”.

När Matts Arnberg och Sveriges Radio besökte Karl Viktor Karlsson 1956 sjöng han en julramsa, en så kallad utökningsramsa, där en gåva läggs till för varje dag i julhelgen. Eftersom julhelgen fram till tjugondagsknut har tjugo dagar har ramsan alltså tjugo verser. Karl Viktor Karlsson kunde vid inspelningstillfället dock bara komma ihåg fjorton av verserna, vilket man efter att ha lyssnat på inspelningen inser är nog så imponerande!

Den här julramsan är mycket gammal. Den är spridd i olika varianter över hela Europa och det äldsta belägget är från 1400-talet. Och populariteten har stått sig ända in i våra dagar. En engelsk variant, ”The twelve days of christmas”, brukar vi runt jul varje år kunna höra inspelad av så vitt skilda artister som Bing Crosby och All Saints. Den version som Karl Viktor Karlsson sjöng hade han lärt sig av sin far som var född 1849.

 

Läs mer om: 
Lena Larsson
Inga Ström
Gössa Anders Andersson
Elin Lisslass och Karin Johansson Edvards
Måns Olsson
Olof Jonsson