Musikverket uppmanar gymnasieelever att återbruka gamla ljud.

Musikverket uppmanar gymnasieelever att återbruka gamla ljud. 

Musikalisk recycling

Alla vet att återbruk är bra, men vad går att återbruka? Kan gamla ljud bli nya verk? Kan kulturarvet återskapas till något nytt? Och framför allt – vad händer när gymnasieelever får gå loss i arkiven? Det ska Musikverket ta reda på i en remixtävling där fältinspelningar från Svenskt visarkiv är grunden.

I Musikverkets samlingar finns unikt material som många inte känner till – allt från teatermasker och instrument till fältinspelningar från ett helt sekel. Inspelningarna studeras och bevaras, men det finns oändligt mång fler sätt att använda dem.

Gör nytt av gammalt

Under hösten 2016 slår Musikverket ett slag för musikalisk recycling och utlyser en remixtävling för gymnasieungdomar. Av särskilt utvalda ljudinspelningar från Svenskt visarkiv ska de tävlande skapa nya verk. Vad resultaten blir kan bara framtiden visa, de tävlande får fria händer att använda ljuden precis som de vill.

Erfaren jury

En erfaren och kunnig jury väljer ut de bidrag som går vidare till final, dessa kan allmänheten sedan rösta på. Vinnaren koras i slutet av 2016. Juryn består av bland andra:

Erik Lundin – kritikerrosad hiphopartist och låtskrivare med hittar som Annie Lööf och Suedi.
Janne Schaffer – en av Sveriges främsta gitarrister som spelat med såväl ABBA som Bob Marley.
Maria W Horn – experimentell producent och kompositör inom elektronisk musik.

Vinnaren får en halvdag i den legendariska Elektronmusikstudion, EMS, i Stockholm inklusive resa och handledning för att använda studion och utveckla sin musik med utrustning i världsklass.

Hoppas på spridning

Musikverket hoppas att så många som möjligt vill hjälpa till att sprida informationen om tävlingen till gymnasieelever, lärare och andra som jobbar med ungdomarna.

Till tävlingssidan