Hur låter en ambassad?

Kan diplomati gestaltas i ljudande form? Hur tolkas konflikthantering konstnärligt? Hur låter en ambassad? Det är frågorna i fokus i projektet The Embassy Reconstructed när sex konstnärer undersöker företeelser som ambassad och diplomati med hjälp av en kammarensemble.

Under en vecka gör konstnärerna de nordiska ambassaderna i Berlin till skådeplats och projektionsyta för sin egen verksamhet. De utforskar begrepp som diplomati, att tjäna och att representera. Kopplingar finns förstås till utrikespolitiskt maktspel men också till de fysiska och arkitektoniska förutsättningarna i rummet.

Deltagande konstnärer är Brandon Labelle, Jacob Kirkegaard, Juliana Hodkinson, Susanne Skog, Liv Strand, Åsa Stjerna och KNM – Kammerensemble Neue Musik i Berlin. Läs mer om deltagarna här.

Konstnärlig process

Konstnärerna har besökt de nordiska ambassaderna där de träffat anställda inom ambassadvärlden som en del i den konstnärliga processen.

Initiativtagare och koordinator är ljudkonstnären Åsa Stjerna som vill testa gränserna för vad ljud gör, hur ljud som medium berättar.

– Konsten är i dag fokuserad på det visuella och ljud ses som något abstrakt. Det här projektet erbjuder ett alternativt sätt att göra och uppleva konst, låta ljudet tolka en specifik situation och en specifik plats. Tanken är att se vilka föreställningar ljudet kan generera med de förutsättningarna.

Stöd från Musikverket och EMS

Vernissage blir det 27 januari på nordiska ambassaderna i Berlin, ett panelsamtal på temat Represensations: sensing sounding representing äger rum den 2 februari.

Projektet har fått stöd av Elektromusikstudion EMS och Musikverket i höstens fördelning av pengar från nedlagda Rikskonserter och äger rum inom ramen för festivalen Transmediale. Svenska och danska ambassaderna i Berlin, Dansk kulturfond och Konstnärsnämnden har också skjutit till pengar.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.