Installation av Petra Gipp och Kim Hedås.

Installation av Petra Gipp och Kim Hedås. 

Musikitektur i Venedig

När arkitekturbiennalen i Venedig slår upp portarna den 29 augusti är arkitekten Petra Gipp och tonsättaren Kim Hedås representerade med två verk. Tillsammans utforskar de mötet mellan arkitektur och musik.

I utställningen Traces of Centuries & Future Steps i Venedig medverkar 57 arkitekter från 26 länder och sex kontinenter. Gemensamt för de medverkande är att de på olika sätt arbetar för att vidga arkitekturens spelfält och roll i det moderna samhället.

Arkitekten Petra Gipp och tonsättaren Kim Hedås har som enda svenskar bjudits in för att delta. I sitt samarbete, som har fått projektstöd från Musikplattformen, undersöker de hur en plats kan förändras med hjälp av musik och arkitektur. Kan mötet mellan de två konstformerna fördjupa vår upplevelse av tid, rum och energi? Och vad händer när nya skikt tillförs?

Ljud möter betong

Utställningen, där duons verk Part visas, är knuten till den 13:e upplagan av arkitekturbiennalen i Venedig. I Part integreras ljud med betong, vax och brons och filtreras genom olika membran, till exempel pergament. Musiken är komponerad med surroundljud som spelas genom sju högtalare, fem ingjutna och två placerade i rummet. Utställningen visas på Palazzo Bembo.

Kim Hedås och Petra Gipp medverkar även med ett verk på själva biennalen, i utställningen LighthousesNordiska paviljongen. Utställningen firar paviljongens 50-årsjubileum. 32 nordiska arkitekter födda efter 1962, då paviljongen byggdes, har bjudits in för att skapa en konceptuell modell som speglar deras syn på arkitektur.

Dubbelkör och brons

Petra Gipps och Kim Hedås bidrag är verket Knot, som utforskar samspelet mellan ljudet av en dubbelkör och en arkitektur som uppstår i mötet mellan ett element gjutet i betong och dess återkastning i brons.

Arkitekturbiennalen pågår mellan den 29 augusti och 25 november.

Läs mer om samarbetet mellan Kim Hedås och Petra Gipp

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.